VIDEO Compensații pentru agenții economici. Gavrilița și Gaibu susțin o conferință de presă la Guvern
Full Article 2 minutes read

VIDEO Compensații pentru agenții economici. Gavrilița și Gaibu susțin o conferință de presă la Guvern

Agenții economici vor beneficia de compensații pentru primii 500 m3 de gaz consumat. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul conferinței de presă din 31 ianuarie.

Primii 500 de m3 de gaz natural consumat de agenții economici din Moldova vor fi subvenționați de stat. Premierul Natalia Gavrilița  a precizat că mai bine de jumătate din agenții economici din țară au anume un astfel de consum – de până la 500 m3 pe lună.

Compensarea va fi acordată începând din luna ianuarie, de când se aplică și tarifele majorate la gazul natural și agentul termic.

Vom propune compensarea primilor 500 m3 de gaz consumat pentru toți agenții economici. Acoperă consumul integral a mai mult de jumătate din abonații Moldovagaz. Aceste compensații vor fi acordate retroactiv, aplicate în factura pentru luna ianuarie. Este un program care va avea același mecanism ca și compensarea pentru gospădăriile casnice – direct în factură”, a explicat Gavrilița.

Șefa Executivului a mai spus că se lucrează asupra unui program de susținere a industriilor de importanță socială – producerea de pâine, lapte, ș.a.

Amintim că, pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat majorarea tariful la gaz pentru consumatori, de la 11,01 la 15,18 lei. De asemenea, a aprobat și scumpirea agentului termic livrat în capitală cu încă 496 de lei pentru o Gcal. Drept urmare, acesta va ajunge să coste 2169 lei/Gcal fără TVA. Majorările vor fi aplicate retroactiv, din 1 ianuarie.

Guvernul a anunțat că tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz achitați de cetățeni vor rămâne la tariful vechi – 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100, diferența fiind achitată din bugetul de stat.

Conducerea Primăriei Chișinău Și Partidul Socialiștilor au anunțat că vor contesta în instanța de judecată majorarea tarifelor.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: