Primăria contra Guvernului. Ceban și Nagacevschi anunță acționarea în judecată a deciziei de creștere a tarifelor. Reacția Guvernului
Full Article 4 minutes read

Primăria contra Guvernului. Ceban și Nagacevschi anunță acționarea în judecată a deciziei de creștere a tarifelor. Reacția Guvernului

Primarul capitalei Ion Ceban susține că decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), prin care tarifele la gazul natural și agentul termic au fost majorare, este ilegală. În cadrul ședinței din 31 ianuarie a Primăriei, acesta a declarat că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSP) trebuie acționată în judecată. El a fost susținut de viceprimarul Fadei Nagacevschi, care a menționat că și Guvernul trebuie atacat în judecată. De asemenea, Nagacevschi susține că este cazul să fie sesizată Procuratura Generală. Contactați de NM, reprezentanții ANRE au refuzat să comenteze declarațiile conducerii Primăriei Chișinău. Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Antastasia Taburceanu, a declarat că nu este vorba despre „indicații” date de Guvern.

Eu cred că trebuie de transmis imediat cerere prealabilă către ANRE și cerere de suspendare a tarifului. Și cerere de chemare în judecată către Guvern și Comisia pentru Situații Excepționale, pentru că a dat ilegal aceste indicații. De asemenea, eventual depunerea unei plângeri față de ANRE, pentru că au îndeplinit indicațiile ilegale. ANRE este o instituție indepenndentă și nu trebuie să îndeplinească indicațiile Guvernului, Președinției și a Parlamentului, ceea ce am văzut în repetate rânduri în decembrie-ianuarie”, a declarat Ceban.

La rândul său, viceprimarul Fadei Nagacevschi, ex-ministru al Justiției, a declarat că starea de urgență nu permite adoptarea unor astfel de decizii de către ANRE.

Atestăm devieri inadmisibile de la Constituția R. Moldova, de la obligațiile noastre internaționale. Starea de urgență nu este acel instrument care permite asemenea abuzuri de drept și care ar permite ca Guvernul să preia instrumentele de legiferare. (…) Ce va urma îmi este și mie interesant, dar ar fi normală cel puțin demisia unuia dintre miniștri, dacă nu a întregului Guvern. În ceea ce privește posibilele contestări, s-ar impune o acțiune în justiție împotriva Guvernului, a Comisiei pentru Situații Excepționale pentru emiterea acestei dispoziții neclare. Se impune de contestat și hotărârea ANRE din 28 ianuarie”, a menționat Fadei Nagacevschi, care a adăugat că i se pare rezonabilă și o adresare către Procuratură.

De asemenea, Ion Ceban susține că, din cauza majorării tarifelor la resursele energetice, municipalitatea este obligată să achite peste 300 de milioane de lei suplimentar. Edilul a enumerat în cadrul ședinței Primăriei ce ar fi putut face autoritățile municipale cu acești bani: „ar fi cumpărat 110 autobuze noi, ar fi reparat toate trotuarele din centrul capitalei, ar fi reparat capital 3 străzi similare străzii Albișoara, s-ar fi reparat și redeschis toate școlile închise anterior de Maia Sandu”.

Reacția Guvernului

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Guvernului Anastasia Taburceanu a declarat: „Este foarte important de menționat că nu este „o dare de indicații”, cum afirmă domnii și semnarea unei decizii discutate și luată de CSE. Avem de-a face cu o situație de criză și o problemă de siguranță națională, iar responsabilitatea Guvernului este să ia deciziile care să sprijine ieșirea din acest impas, alături de măsurile (deja aprobate și aplicate în facturile cetățenilor) care să reducă povara oamenilor”.

***

Amintim că, pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat majorarea tariful la gaz pentru consumatori, de la 11,01 la 15,18 lei. De asemenea, a aprobat și scumpirea agentului termic livrat în capitală cu încă 496 de lei pentru o Gcal. Drept urmare, acesta va ajunge să coste 2169 lei/Gcal fără TVA. Majorările vor fi aplicate retroactiv, din 1 ianuarie.

Guvernul a anunțat că tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz achitați de cetățeni vor rămâne la tariful vechi – 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100, diferența fiind achitată din bugetul de stat.

Și Partidul Socialiștilor a anunțat că va contesta în instanța de judecată majorarea tarifelor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: