VIDEO „Am auzit bombele care cădeau la Odesa din biroul meu”. Maia Sandu, discurs în Parlamentul European
Full Article 2 minutes read

VIDEO „Am auzit bombele care cădeau la Odesa din biroul meu”. Maia Sandu, discurs în Parlamentul European

Președinta Maia Sandu ține un discurs în plenul Parlamentului European despre impactul războiului declanșat de Rusia în Ucraina asupra Republicii Moldova.

Rusia a atacat un stat vecin, așa cum marile puteri au mai făcut-o în trecut și a dezlînțuit o tragedie fără margini asupra poporului din Ucraina și a întregului continent european. Au vrut să transforme Ucraina într-o anexă. Cu toții am speram și ne-am fi așteptat ca aceste vremuri să nu se mai întoarcă niciodată”, a declarat șefa statului.

Președinta R. Moldova a menționat că ziua de 24 februarie a marcat o tragedie și agonie.

Am auzit bombele care cădeau la Odesa din biroul meu. În câteva ore, am început să primim zeci de mii de refugiați”, a mai spus Maia Sandu.

Șefa statului s-a referit și la cererea de aderare la UE, depusă de țara noastră.

Suntem o țară europeană, cu o limbă, istorie și un sistem politic european. Cel puțin o treime dintre noi suntem deja cetățeni europeni. Iar diaspora noastră atât de mare este printre dvs. Venim dintr-o societate diversă, unde culturi diferite au coexistat timp de secole. Suntem europeni. Democrația europeană se întărește treptat”, a menționat Sandu.

După acest discurs, șefa statului va susține o conferință de presă comună cu Roberta Metsola, Președinta Legislativului UE.

În ajun, președinta R. Moldova Maia Sandu s-a întâlnit, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European Charles Michel. Aceștia au discutat inclusiv despre riscurile de securitate pentru regiunea Europei de Est.

Amintim că, la începutul lunii mai, Parlamentul European a votat o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova. Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, și-a exprimat optimismul că raportul Comisiei Europene de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în UE, va fi gata înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: