Președinta Maia Sandu ține un discurs în plenul Parlamentului European despre impactul războiului declanșat de Rusia în Ucraina asupra Republicii Moldova.
„Rusia a atacat un stat vecin, așa cum marile puteri au mai făcut-o în trecut și a dezlînțuit o tragedie fără margini asupra poporului din Ucraina și a întregului continent european. Au vrut să transforme Ucraina într-o anexă. Cu toții am speram și ne-am fi așteptat ca aceste vremuri să nu se mai întoarcă niciodată”, a declarat șefa statului.
Președinta R. Moldova a menționat că ziua de 24 februarie a marcat o tragedie și agonie.
„Am auzit bombele care cădeau la Odesa din biroul meu. În câteva ore, am început să primim zeci de mii de refugiați”, a mai spus Maia Sandu.
Șefa statului s-a referit și la cererea de aderare la UE, depusă de țara noastră.
„Suntem o țară europeană, cu o limbă, istorie și un sistem politic european. Cel puțin o treime dintre noi suntem deja cetățeni europeni. Iar diaspora noastră atât de mare este printre dvs. Venim dintr-o societate diversă, unde culturi diferite au coexistat timp de secole. Suntem europeni. Democrația europeană se întărește treptat”, a menționat Sandu.
După acest discurs, șefa statului va susține o conferință de presă comună cu Roberta Metsola, Președinta Legislativului UE.
În ajun, președinta R. Moldova Maia Sandu s-a întâlnit, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European Charles Michel. Aceștia au discutat inclusiv despre riscurile de securitate pentru regiunea Europei de Est.
Amintim că, la începutul lunii mai, Parlamentul European a votat o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova. Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, și-a exprimat optimismul că raportul Comisiei Europene de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în UE, va fi gata înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie.