VIDEO Moldova cere revizuirea programului cu FMI. Gavrilița: Fluxul de refugiați și perturbarea comerțului cu Ucraina, Rusia și Belarus va pune și mai multă presiune pe economie
Full Article 3 minutes read

VIDEO Moldova cere revizuirea programului cu FMI. Gavrilița: Fluxul de refugiați și perturbarea comerțului cu Ucraina, Rusia și Belarus va pune și mai multă presiune pe economie

Prim-ministrul Natalia Gavrilița și șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) Moldova Ruben Atoyan au susținut pe 11 martie o conferință de presă. Șefa guvernului a anunțat că Moldova cere revizuirea programului cu FMI, întrucât din cauza fluxului mare de refugiați și a perturbării comerțului cu Ucraina, Rusia și Belarus, economia țării suportă o presiune mai mare.

„Guvernul evaluează în mod constant riscurile și consecințele războiului din Ucraina pentru economia din Moldova și bunăstarea cetățenilor. Elaborăm programe pentru a ajuta oamenii. Împreună cu FMI suntem în proces de evaluare a consecințelor”, a declarat Natalia Gavrilița.

Premierul a anunțat că Guvernul a solicitat revizuirea programului cu FMI, pentru ca acesta să reflecte noul context economic și să asigure creșterea semnificativă a finanțării din partea partenerilor externi, în special sub formă de suport bugetar direct, nerambursabil.

„Chiar și înainte de războiul din Ucraina, Moldova era deja afectată de criza energetică și criza prețurilor. Fluxul de refugiați și perturbarea comerțului cu Ucraina, Fed. Rusă și Belarus va pune și mai multă presiune pe economie. Totuși, indicatorii macroeconomici de bază ai R. Moldova sunt puternici, iar bugetul are un grad de rezervă și flexibilitate”, a dat asigurări Gavrilița.

Potrivit șefei executivului, Moldova se va concentra pe:

– susținerea populației pentru a face față crizei prețurilor

– măsuri de eficiență energetică și măsuri țintite de suport în contextul volatilității pe piața produselor energetice (agricultori, transportatori, a persoanelor cu venituri mici)

– măsuri de asigurare a securității alimentare (sistarea exportului de grâu, fâină, zahăr și facilitarea comerțului cu UE și reorientarea lanțurilor valorice)

Natalia Gavrilița a precizat că, în funcție de costul politicilor agreate de guvern, Guvernul va stabili sumele pe care urmează să le solicite adițional.

Pe 9 martie, șefa Executivului a discutat cu echipa de experţi ai FMI, condusă de Ruben Atoyan, despre aspectele privind gestionarea crizei refugiaților și suportul de care are nevoie Republica Moldova pentru a reduce impactul umanitar și economic al acesteia.

Șefa Cabinetului de miniștri a vorbit despre provocările cu care se confruntă țara noastră în contextul acordării asistenței umanitare migranților ucraineni, menționând că doar cu eforturile comune ale partenerilor externi această criză va putea fi depășită cu succes.

Părțile au discutat, de asemenea, despre impactul economic al războiului din Ucraina și acțiunile Guvernului pentru reorientarea rapidă a comerțului și asigurarea securității alimentare.

Timp de o săptămână, echipa FMI urma să evalueze realizarea programului de reforme economice, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF), precum și necesitățile adiționale de finanțare în lumina contextului macroeconomic actual.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: