LIVE Se scumpesc călătoriile cu transportul public din Chișinău? CMC va examina solicitarea
Full Article 2 minutes read

LIVE Se scumpesc călătoriile cu transportul public din Chișinău? CMC va examina solicitarea

Consiliul municipal Chișinău s-a întrunit astăzi, 9 iunie în ședința extraordinară. Printre subiectele incluse în ordinea de zi se numără și cel cu privire la majorarea tarifului pentru călătoriile cu autobuzul și troleibuzul – până la 6 lei.

Într-o conferință de presă care a avut loc acum o lună, primarul mun. Chișinău Ion Ceban a declarat că își asumă această inițiativă. „Îmi asum pe deplin această decizie, care nu pare a fi foarte populară. Dar este strict necesară la această etapă pentru dezvoltarea transportului public din Chișinău. Și evitarea ducerii în faliment a Parcului Urban de Autobuze și al Regiei Transport Electric”, a declarat edilul.

Ceban a argumentat că tariful la transportul public din mun. Chișinău nu a fost ajustat din 2009. Potrivit acestuia, doar în ultimul an, prețul la motorină și benzină, la gazele naturale, dar și la energie electrică a crescut simțitor. Totodată, a crescut și salariul mediu pe economie – de la 8716 lei în 2021, la 9 900 lei în 2022.

Conform proiectului, de tarife preferențiale la abonamente se vor bucura elevii, studenții, angajații sistemului de învățământ, precum și copiii din familii monoparentale și cei din familii cu mulți copii. Gratis vor călătorii 200 de mii de pensionari, 40 de mii de elevi ai claselor 1-4.

Despre planul Primăriei de majorare a tarifelor pentru călătoriile cu autobuzele și troleibuzele din Chișinău au anunțat consilierii municipali ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) încă anul trecut. Atunci, reprezentanții primarului Ion Ceban au declarat că informațiile ar fi „declarații politice”. PAS solicita desfășurarea unui audit la Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze înainte de aprobarea noilor tarife majorate.

În prezent, o călătorie cu troleibuzul, la Chișinău, costă 2 lei. O călătorie cu autobuzul – 3 lei, la fel ca și o călătorie cu microbuzul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: