LOC – adevărata țintă a lui Șor? Dezvăluirile Arinei Spătaru după ce a conlucrat cu ancheta pentru a-l demasca pe Șor și reacția Ligii Orașelor și Comunelor
Full Article 6 minutes read

LOC – adevărata țintă a lui Șor? Dezvăluirile Arinei Spătaru după ce a conlucrat cu ancheta pentru a-l demasca pe Șor și reacția Ligii Orașelor și Comunelor

Ex-deputatul moldovean, care a colaborat cu organele de drept pentru a deconspira schema prin care fugarul Ilan Șor a încercat să lanseze pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră, interesele lui, este Arina Spătaru, actual președinte a Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE). Informația a fost confirmată chiar de către Spătaru în cadrul unei conferințe de presă, susținută pe 22 septembrie. Politiciana a declarat că partidul care urma să fie preluat de Ilan Șor este Liga Orașelor și Comunelor (LOC), iar Mihail Bagas, pretendentul formațiunii la primăria capitalei, care a fost reținut ieri, ar fi trebuit să „preia conducerea” LOC. De cealaltă parte, LOC a negat declarațiile Arinei Spătaru și le-a calificat ca fiind „calomnioase”.

Arina Spătaru a declarat că era abordatul frecvent de deputatul Alexandr Nesterovschi, care a părăsit PSRM și a aderat la Partidul „Renaștere”, afiliat lui Șor, în vederea implicării acesteia în schema oligarhului fugar.

Nu vă puteți închipui obrăznicia și impertinența lui Șor, care-l trimitea pe Nesterovschi acasă, la muncă, prin supermarket, la telefon. Cu lingușeli, cu manipulări, doar ca să mă cumpere ca la piață și să mă facă parte a jocurilor murdare ale Krmelinului. Am fost vizitată, neanunțată, acasă, la locul de muncă. Mă aborda oriunde mă prindea”, a spus ea.

Politiciana a declarat că a denunțat planul lui Șor și Nesterovschi în luna aprilie a acestui an la procuratură.

După denunțul meu din aprilie 2023, în care informam autoritățile că Nesterovschi vrea să mă cumpere pentru Șor, procurorul a autorizat prima investigație. Mai exact, s-a documentat prima mea discuție cu Șor prin aplicația Bria. Și atunci au pornit lucrurile serioase. Datorită succesului obținut în prima fază a operațiunii speciale, d-na Veronica Dragalin a venit personal la Bălți și am convenit asupra continuării operațiunii pe termen lung”, a precizat ea.

Arina Spătaru a declarat că în operațiune a participat și Adrian Culai, secretarul general al ALDE.

Pe parcursul investigației, misiunea noastră era de a câștiga încerderea lui Ilan Șor. Astfel încât el să fie convins că-i urmărim cu strictețe indicațiile. Doar așa am putut demonstra schema de creare și finanțare ilegală a orcărui partid marca Șor”, a spus președinta ALDE.

Politiciana a precizat că chiar s-a întâlnit cu Șor, în Israel, țară în care oligarhul condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară” se ascunde de justiția moldovenească.

Am fost la el, chiar în Israel. În vila lui luxoasă și am ascultat planurile malefice. Datorită acestei operațiuni, de exemplu, Șor a fost localizat și adresa lui reală din Caesarea și locuința lui luxoasă, mai târziu, mai exact la începutul lunii august a apărut în investigațiile jurnaliștilor din Israel”, a spus aceasta.

Lidera ALDE a arătat și telefonul pe care i l-a dat Ilan Șor, pentru a o contacta.

Am fost nevoită să port acest telefon cu mine, lăsat de Șor, în punga cu banii cu care credea că mă cumpără. Acesta este celebrul Bria, prin care Șor mă contacta și-mi dădea indicații”, a menționat ea.

Arina Spătaru a declarat că partidul care urma să fie preluat de Șor este Liga Orașelor și Comunelor. Potrivit ei, Mihail Bagas, candidatul LOC la funcția de primar al Chișinăului, care a fost reținut ieri, urma să preia conducerea partidului.

Partidul pro-european care urma să fie preluat de Șor, la care s-au referit procurorii în raportul lor, în Parlament, este partidul Liga Orașelor și Comunelor, în care Mihai Bagas, prietenul de copilărie a lui Șor și finațatorul, trebuia să preia conducerea”, a declarat Spătaru.

Politiciana a spus că Șor i-a confirmat faptul că este susținut de regimul de la Moscova. Mai mult, Arina Spătaru susține că, la fel, oligarhul fugar i-ar fi confirmat că are „control” asupra unor persoane din sistemul justiției, dar și asupra unor deputați PAS.

Ilan Șor, în conversații directe, mi-a confirmat suportul de care beneficiază din partea Federației Ruse și rolul său direct în deturnarea vectorului pro-european al Republicii Moldova. De asemenea, mi-a confirmat că are control asupra unor procurori judecători și, inclusiv, asupra unor deputați chiar din partidul de guvernare”, a declarat ea.

Reacția LOC

De menționat că Liga Orașelor și Comunelor a negat afirmațiile făcute de Spătaru. Partidul le-a calificat ca fiind „calomnioase” și „tendențioase”.

După cum bine cunoaște Dna Spătaru, conducerea unui partid este aleasă de organele decizionale ale acestuia, forul suprem fiind Congresul.
Pentru ca cineva din anturajul lui Șor sau oricine altcineva să poată ,,prelua” conducerea LOC, ar fi fost nevoie de votul majoritar al delegaților desemnați de organizațiile de partid, fapt care niciodată nu ar fi fost admis de membrii formațiunii pro-europene. Prin astfel de declarații tendențioase și calomnioase, Arina Spătaru și cei care stau la spatele ei, folosesc în continuare metodele plahotniuciste de a face politică și încearcă să insinueze că întreaga formațiune este un proiect al fugarului Șor”, a declarat formațiunea.

În acest context, LOC i-a cerut Arinei Spătaru să ofere o dezmințire și o clarificare publică a declarațiilor făcute astăzi.

***

Amintim că Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți pe 21 septembrie de imunitate parlamentară. Deputații, care au părăsit rândurile PSRM în favoarea Partidului „Renaștere”, afiliat lui Șor, sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă. Responsabil de schema finanțării formațiunii „Renaștere” ar fi Alexandr Nesterovschi. În seara zilei de 21 septembrie, parlamentarii au fost reținuți de ofițerii CNA pentru 72 de ore.

Procurorul general interimar Ion Munteanu și șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin au prezentat în Parlament raportul investigației privind finațarea ilegală a partidelor de către Șor. Ion Munteanu a un fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova a fost mituit de Ilan Șor și parlamentarul transfug Alexandr Nesterovschi pentru a lansa pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră, interesele oligarhului fugar. Potrivit oficialului, în schimb, Șor i-ar fi promis parlamentarului bani pentru partid și salarii lunare pentru toții membrii formațiunii. Ex-deputatul a denunțat intențiile lui Șor și Nesterovschi, însă, organului de urmărire penală și a conlucrat, sub acoperire, împreună cu ofițerii anticorupție, pentru ca cei doi să fie trași la răspundere. Detalii AICI.

Menționăm că, tot ieri, a fost reținut și Mihail Bagas. Contactată de NM, PA a declarat că Mihail Bagas, membru LOC, este suspectat de pregătirea și complicitate la finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari și complicitatea și instigare la spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: