Loialitate în loc de competență? Consilerii PAS au dezvăluit numele unor funcționari publici care ar avea probleme de integritate
Full Article 3 minutes read

Loialitate în loc de competență? Consilerii PAS au dezvăluit numele unor funcționari publici care ar avea probleme de integritate

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău susțin că în cadrul primăriei capitalei au fost angajate unele persoane pe „criterii de loialitate” și nu pe „criterii de competență”. Într-o conferință de presă care a avut loc miercuri, 29 ianuarie, consilierii PAS au adus exemplul mai multor funcționari asupra cărora ar exista suspiciuni de lipsă de integritate. 

„Oamenii care sunt numiți în funcțiile-cheie din primărie nu sunt numiți pe criterii de competență, ci pe criterii de loialitate. Acest lucru s-a întâmplat de-a lungul timpului și a fost o practică a precedenților primari. Din păcate, este preluată și de actualul primar”, a declarat Vasile Grădinaru.

„Un exemplu relevant despre cheltuirea banului public este cel al Liliei Buștiuc – care a fost numită în funcția de șef adjunct al Pieței Centrale, care a treia zi după numire și-a permis să-și cumpere din bani publici un Iphone de 27 750 de lei”, a mai spus consilierul PAS.

Iar consilierul PAS, Alexandru Trubca, a adus exemplul numirii lui Andrei Pavaloi în funcția de șef adjunct al direcției educație din cadrul primăriei, după demisia fostei șefe a direcției, Rodica Guțu, împreună cu doi directori adjuncți.

„Chiar a doua zi, domnul Ceban, printr-o dispoziție, îl numește în funcția de șef adjunct interimar, fără niciun concurs, pe domnul Andrei Pavaloi. Mai mult, chair a doua zi l-a numit șef interimar al acestei direcții, în condițiile în care, în cadrul instituției, exista un șef adjunct care avea memorie instituțională, avea experiență și care putea să ducă cu brio sarcinile până la organizarea unui concurs public”, a mai spus Trubca.

Alexandru Trubca a mai spus că Andrei Pavaloi ar fi fost urmărit penal, în 2016, pentru delapidări în proporții deosebit de mari.

„El a fost achitat, este adevărat, dar faptul că asupra unui om care ocupă o astfel de funcție planează suspiciuni de integritate ne provoacă mari semne de întrebare. Oare în tot Chișinăul nu mai există un manager educațional care să nu aibă dosare penale?”, au mai spus consilierii PAS.

Tototdată, potrivit reprezentanților PAS, în timpul în care Andrei Pavaloi a ocupat funcția de șef al Direcției educație a sectorului Rîșcani ar fi fost constatate numeroase abateri financiare, legate de achiziții trucate.

„În 2018, spre exemplu, tot anul în care dl Pavaloi a fost șef de direcție și a coordonat activitatea întregii direcții s-au constatat cel puțin 20 de contracte de achiziții care au fost separate în loturi mai mici, astfel ca să nu fie nevoie de organizarea unei licitații. Circa 5 mln de lei, cel puțin, pe care noi le-am identificat, au fost alocați prin achiziții directe, fără licitații”, a mai spus Trubca.

Iar consiliera Angela Munteanu-Pojoga a vorbit și despre numirea lui Mihail Bagas în funcția de director adjunct responsabil de marketing în cadrul Regiei Autosalubritate.

„Fracțiunea PAS a solicitat deja de două ori, inclusiv public, oferirea setului de acte privind numirea domnului Bagas, însă așa și nu a primit niciun răspuns, iar la observațiile noastre ni s-a spus că administratorii întreprinderii sunt liberi să facă tot ce își doresc în domeniul resurselor umane”, a declarat aceasta.

Contactată de NM, consiliera primarului Ion Ceban a precizat că edilul va publica o reacție în scurt timp.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: