„Lupta cu nedreptatea”. Năstase a fost întrebat ce are în comun cu Trump VIDEO
Full Article 5 minutes read

„Lupta cu nedreptatea”. Năstase a fost întrebat ce are în comun cu Trump VIDEO

Candidatul la scrutinul prezidențial Andrei Năstase a fost întrebat de NewsMaker, în timpul dezbaterilor electorale de la ProTV Chișinău, ce are în comun cu Donald Trump. Menționăm, în iulie 2024, Năstase a participat la congresul lui Donald Trump în Statele Unite ale Americii, la care fostul președinte american a acceptat nominalizarea la alegerile prezidențiale. „Urma să merg și la democrați”, a menționat Năstase, adăugând că nu a ajuns „din motive de securitate”. „Ce avem noi în comun? Lupta cu nedreptatea”, a comunicat Năstase, după ce prezentatoarea TV a insistat să i se ofere un răspuns. 

„Ați fost la congresul lui Donald Trump în Statele Unite și v-ați exprimat sprijinul pentru el. Dumneavoastră ce considerați că aveți în comun cu Donald Trump, pe care unii îl consideră populist?” – a fost întrebarea NewsMaker adresată candidatului Andrei Năstase în timpul dezbaterilor electorale de la ProTV Chișinău.

„Fac o precizare dar nu din contul meu, ci din contul NewsMaker sau al dumneavoastră”, a reacționat Năstase. „Este din contul dumneavoastră”, a menționat prezentatoarea TV. Menționăm că, în timpul dezbaterilor electorale, candidaților li s-a cronometrat timpul.

„Am fost la această manifestație uriașă din Statele Unite ale Americii. Urma să merg și la democrați. Din motive de securitate, cei de la democrați au spus că cei străini trebuie să stea acasă. Eu am sprijinit și sprijin în continuare democrația în Statele Unite și voi respecta cu strictețe decizia poporului american – unul care ne-a sprijinit de-a lungul timpului cu foarte multe lucruri bune în Republica Moldova”, a răspuns Năstase.

„Dumneavoastră și Trump – ce aveți în comun?”, a insistat prezentatoarea TV.

„Ce avem noi în comun? Lupta cu nedreptatea. Eu am văzut acolo multe lucruri frumoase, la acest congres. Am văzut acolo poporul american cu toate segmentele sale sociale, veterani, fermieri și așa mai departe. Asta este și crezul meu – să sprijin întregul meu popor, indiferent de credința care o poartă, limba pe care o vorbește, segmentul social pe care îl reprezintă. La fel am lucruri foarte importante de menționat de la democrații americani, la care n-am fost și pe care i-aș sprijini în eforturile lor de sprijin a democrației, a statului de drept și a supremației legii”, a conchis Năstase.

Dezbaterile electorale „EU vreau să fiu președinte” sunt realizate de postul de televiziune ProTV Chișinău împreună cu Asociația Promo-LEX și în parteneriat cu Radio Europa Liberă Moldova, NewsMaker și Privesc.eu.

În luna iulie 2024, Năstase a participat la Convenția Națională a Republicanilor, la care fostul președinte american Donald Trump a acceptat nominalizarea la alegerile prezidențiale din noiembrie. Ulterior, revenit la Chișinău, Năstase a susținut o conferință de presă în scuarul Președinției. Subiectul anunțat al conferinței a fost impresiile în urma vizitei lui Andrei Năstase în SUA. În realitate însă aproape toată conferința de presă a fost dedicată criticilor actualului președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. Chiar de la început, Andrei Năstase a anunțat că a adus din SUA, pentru președinta Maia Sandu, cartea „Letters to Trump”, de Royden LaFond. Lucrarea cuprinde o parte din colecția privată de scrisori a lui Donald Trump cu lideri mondiali, celebrități, sportivi și oameni de afaceri. Năstase a declarat că dacă șefa statului va răsfoi cartea, va afla lucruri importante despre „democrația adevărată” și despre „cum trebuie să arate aceasta în realitate”. Iar asta în condițiile în care cartea îl are drept personaj central pe Donald Trump, cunoscut pentru viziuni radicale și găsit vinovat pe 34 capete de acuzare. Detalii AICI.

***

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În mai 2024, Năstase a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale și că va participa la scrutin în calitate de candidat independent.

Între timp, pe 5 septembrie, Năstase a anunțat că își va crea partid politic după alegerile prezidențiale.

Pe 23 septembrie, Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat în calitate de candidat la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: