Macron, după atentatul din Rusia: Gruparea teroristă ISIS a țintit și Franța
Full Article 3 minutes read

Macron, după atentatul din Rusia: Gruparea teroristă ISIS a țintit și Franța

Gruparea Statului Islamic (ISIS), care a revendicat atacul armat de la sala de concerte Crocus City Hall din Rusia, a facut recent mai multe tentative de a comite acte teroriste în Franța și Germania. Declarația a fost făcută de președintele Franței Emmanuel Macron în timpul unor declarații de presă din 25 martie. 

Emmanuel Macron a declarat că, potrivit datelor deținute de serviciile de informații franceze, atacul terorist de la Crocus City Hall a fost într-adevăr săvârșit de ISIS-Khorasan, o filială a Statului Islamic. Anterior, ISIS a revendicat responsabilitatea pentru atacul din Rusia.

În contextul în care autoritățile ruse susțin că suspecții reținuți pe caz intenționau să fugă în Ucraina, liderul de la Paris a declarat că ar fi „cinic” din partea Rusiei să folosească atacul împotriva țării vecine. „Cred că ar fi atât cinic, cât și contraproductiv pentru Rusia însăși și pentru securitatea cetățenilor săi să folosească acest context pentru a încerca să-l întoarcă împotriva Ucrainei”, a spus el.

Emmanuel Macron a declarat că, recent, gruparea ISIS-Khorasan a încercat să comită mai multe atacuri în Franța și Germania.

Statul Islamic-Khorasan a revendicat responsabilitatea pentru atacul de la Moscova. Această organizație amenință Franța și a fost implicată într-o serie de atacuri recente dejucate în mai multe țări europene, inclusiv în Germania și Franța”, a spus acesta.

***

Precizăm că atacul de la Crocus City Hall, amplasat în orașul Krasnogorsk, regiunea Moscova, a avut loc pe 22 martie, în jurul orei 20:00. Bărbați îmbrăcați în haine de camuflaj, care aveau asupra lor arme de foc, au dat buzna în sală și au început să împuște persoanele prezente, reunite la un concert al trupei rock „Piknik”. Ulterior, în clădire s-a auzit o explozie, urmată de izbucnirea unui incendiu puternic. Flăcările au distrus etajele superioare ale Crocus City Hall și au provocat prăbușirea acoperișului. Potrivit ultimelor date, la locul atacului au fost găsite cadavrele a 137 de persoane, inclusiv a unei cetățene a Republicii Moldova. Pe lista răniților figurează 182 de persoane.

Încă din primele ore ale atacului, ISIS revendicat responsabilitatea pentru atac, însă autoritățile ruse au negat faptul că gruparea teroristă cu acesta. Pe 23 martie, angajații Serviciului Federal de Securitate (FSB) au reținut 11 suspecți, inclusiv toate cele patru persoane care ar fi deschis focul. Potrivit FSB, persoanele reținute ar fi plănuit să fugă în Ucraina și că aveau „contacte relevante pe partea ucraineană”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: