Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina. Și menționează Moldova drept țintă a Rusiei
Full Article 3 minutes read

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina. Și menționează Moldova drept țintă a Rusiei

Lideri din circa 20 de țări au convenit asupra creării unei noi coaliții care va fi responsabilă de furnizarea de rachetă cu rază lungă de acțiune și muniții Ucrainei, care se confruntă cu invazia rusă. Precizarea a fost făcută de președintele Franței Emmnauel Macron în cadrul unei conferințe de presă la Paris, pe 26 februarie. Macron a precizat că liderii au stabilit și cinci acțiuni pe care le vor întreprinde. Printre ele – apărarea Republicii Moldova, care este „amenințată direct” de o contraofensivă rusă în Ucraina.

Aproximativ douăzeci de șefi de stat și de Guvern, majoritatea europeni, s-au întâlnit pe 26 februarie, la Palatul Eysee de la Paris, la inițiativa lui Emmanuel Macron. Reuniunea a avut drept scop reafirmarea sprijinul pentru Kiev. Macron a făcut apel la Europa să „sară împreună” în fața Rusiei, în timp ce Congresul SUA blochează sprijinul financiar pentru Ucraina.

În timpul unei conferințe de presă, susținută după reuniune, Macron a anunțat crearea unei noi coaliții care va aproviziona Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune și muniții. De care anume – nu s-a specificat.

În paralel, liderul de la Paris a enumerat cinci categorii de acțiuni asupra cărora s-a ajuns la un consens în cadrul reuniunii:

– apărare cibernetică;

– producția comună de arme, capacități militare și muniții în Ucraina;

– protecția țărilor direct amenințate de o ofensivă în Ucraina, cum ar fi Moldova;

– capacitatea de a sprijini Ucraina la granița sa cu Belarus cu forțe nemilitare;

– operațiuni de deminare.

De asemenea, președintele francez nu a exclus posibilitatea ca Occidentul să trimită trupe terestre în Ucraina, pentru a obține victoria împotriva Rusiei.

În prezent, nu există un consens în ceea ce privește trimiterea de trupe terestre într-o formă oficială și aprobată. Dar nimic trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război. Înfrângerea Rusiei este necesară pentru securitate și stabilitate în Europa”, a declarat el.

În același timp, Macron a subliniat că aliații Ucrainei „nu luptă cu poporul rus”, ci „pur și simplu nu vor să-l lase să câștige în Ucraina”.

Totuși, în timpul unor declarații de presă, după reuniunea de la Paris, premierul olandez Mark Rutte a declarat că subiectul trimiterii de trupe terestre în Ucraina nu a figurat pe ordinea de zi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: