EPC Moldova

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina. Și menționează Moldova drept țintă a Rusiei

Lideri din circa 20 de țări au convenit asupra creării unei noi coaliții care va fi responsabilă de furnizarea de rachetă cu rază lungă de acțiune și muniții Ucrainei, care se confruntă cu invazia rusă. Precizarea a fost făcută de președintele Franței Emmnauel Macron în cadrul unei conferințe de presă la Paris, pe 26 februarie. Macron a precizat că liderii au stabilit și cinci acțiuni pe care le vor întreprinde. Printre ele – apărarea Republicii Moldova, care este „amenințată direct” de o contraofensivă rusă în Ucraina.

Aproximativ douăzeci de șefi de stat și de Guvern, majoritatea europeni, s-au întâlnit pe 26 februarie, la Palatul Eysee de la Paris, la inițiativa lui Emmanuel Macron. Reuniunea a avut drept scop reafirmarea sprijinul pentru Kiev. Macron a făcut apel la Europa să „sară împreună” în fața Rusiei, în timp ce Congresul SUA blochează sprijinul financiar pentru Ucraina.

În timpul unei conferințe de presă, susținută după reuniune, Macron a anunțat crearea unei noi coaliții care va aproviziona Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune și muniții. De care anume – nu s-a specificat.

În paralel, liderul de la Paris a enumerat cinci categorii de acțiuni asupra cărora s-a ajuns la un consens în cadrul reuniunii:

– apărare cibernetică;

– producția comună de arme, capacități militare și muniții în Ucraina;

– protecția țărilor direct amenințate de o ofensivă în Ucraina, cum ar fi Moldova;

– capacitatea de a sprijini Ucraina la granița sa cu Belarus cu forțe nemilitare;

– operațiuni de deminare.

De asemenea, președintele francez nu a exclus posibilitatea ca Occidentul să trimită trupe terestre în Ucraina, pentru a obține victoria împotriva Rusiei.

În prezent, nu există un consens în ceea ce privește trimiterea de trupe terestre într-o formă oficială și aprobată. Dar nimic trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război. Înfrângerea Rusiei este necesară pentru securitate și stabilitate în Europa”, a declarat el.

În același timp, Macron a subliniat că aliații Ucrainei „nu luptă cu poporul rus”, ci „pur și simplu nu vor să-l lase să câștige în Ucraina”.

Totuși, în timpul unor declarații de presă, după reuniunea de la Paris, premierul olandez Mark Rutte a declarat că subiectul trimiterii de trupe terestre în Ucraina nu a figurat pe ordinea de zi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zvon.md

Fără vot final pe PACCO în actualul Parlament? Deputat PAS: „Nu am primit avizul Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege care prevede lichidarea Procuraturii Anticorupție și a PCCOCS și crearea Procuraturii Anticorupție și pentru Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va fi votat în lectură finală de următorul Parlament. Cel puțin asta a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar. Întrebat dacă proiectele pot trece dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a precizat că „acestea trec dintr-o legislatură în alta”. Amintim că proiectul a fost prezentat pe 13 februarie, iar pe 19 februarie Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție și, în adresarea sa, a criticat proiectul, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție”.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul a declarat că săptămâna viitoare, pe 10 iulie, „ar trebui să fie ultima ședință” a actualului Parlament. Întrebat despre soarta proiectului PACCO și dacă se va reuși să fie votat, în lectură finală, parlamentarul a spus: „Acest proiect va fi votat în legislatura următoare deja, pentru că a fost expediat Comisiei de la Veneția, încă nu s-a întrunit Comisia, nu am primit avizul, respectiv nu am dorit să mergem…”.

La precizarea prezentatoarei TV, dacă proiectele trec dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a spus: „Da, trec dintr-o legislatură în alta. Există procese în care sunt extrase, adică sunt retrase din proces legislativ, dar ele rămân”.

Amintim că proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie 2025. Opoziția parlamentară s-a opus votului, dar și Olesea Stamate – atunci deputată PAS – a votat împotriva proiectului.

***

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate – convocat în ședință de președinta Maia Sandu – a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituțională a organelor responsabile de combatere a corupției” și să fie fortificat „cadrul legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală”.

Pe 29 ianuarie, în urma recomandărilor CSS, Ministerul Justiției a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupție și PCCOCS să fuzioneze. Instituția a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opțiunea de urmat”.

Pe 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevedea lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Inițiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, avea 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăseau trei deputați PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunități.

Tot pe 13 februarie, Procuratura Generală și-a expus punctul de vedere asupra proiectului de lege, menționând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”. Procuratura declara sunt necesare consultări publice „ample” și „opinia instituțiilor europene competente”.

Pe 19 februarie, Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție. În adresarea sa, Dragalin a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: