MAEIE, despre „alegerile prezindențiale” din Transnistria: Sunt nelegitime și nule, iar delegarea observatorilor este o sfidare
Full Article 2 minutes read

MAEIE, despre „alegerile prezindențiale” din Transnistria: Sunt nelegitime și nule, iar delegarea observatorilor este o sfidare

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) califică drept neligitime și nule așa numitele „alegeri prezindențiale” din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al instituției Dragoș Vodă a precizat că MAEIE a îndemnat partenerii străini să nu își delege observatori și a calificat drept „sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale” a țării astfel de acțiuni.

„Cu referire la așa numitele alegeri prezidențiale care urmează a fi organizate pe data de 12 decembrie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, autoritățile naționale le califică drept nelegitime și nule, care contravin legislației naționale în vigoare, precum și principiilor relevante ale dreptului internațional”, a menționat Dragoș Vodă și a amintit de comunicatul Biroului politici de reintegrare.

În același timp, reprezentantul instituției a menționat că MAEIE, prin intermediul canalelor diplomatice, a venit cu un apel către toți partenerii externi de a se abține de la delegarea observatorilor și participarea la acest proces nelegitim.

„Diplomația Republicii Moldova reiterează că oricare participare la astfel de acțiuni reprezintă o sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și subminează procesul de soluționare a conflictului transnistrean”, a conchis Vodă.

***

În cadrul conferinței de presă din 19 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a declarat că alegerile noului lider al Transnistriei, anunțate drept „prezidențiale” de către administrația de la Tiraspol, sunt ilegale. Prin urmare, Chișinăul nu are „niciun fel de așteptări”. Maia Sandu a constatat că regimul de la Tiraspol este neconstituțional și nu respectă Constituția și legislația Republicii Moldova.

În regiunea transnistreană este în toi campania electorală pentru așa-numitele alegeri a liderului regiunii, funcție care este deținută în prezent de Vadim Krasnoselski și care ar mai vrea un mandat pentru următorii cinci ani. Scrutinul este programat pentru 12 decembrie.

Vadim Krasnoselski este susținut de partidul care deține majoritatea mandatelor în legislativul local – „Obnovlenie” («Обновление») și holdingul Sheriff. În pofida faptului că cinci persoane și-au anunțat intenția de a candida, singurul contracandidat a lui Krasnoselski va fi locuitorul satului Hîrtop din raionul Grigoriopol, Serghei Pînzari. Anterior, acesta a fost deputat local.

În ziua alegerilor, în stânga Nistrului vor fi deschise 255 de secții de votare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: