Maia Sandu, despre alegerile „prezidențiale” din Transnistria: Sunt ilegale, nu avem niciun fel de așteptări
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre alegerile „prezidențiale” din Transnistria: Sunt ilegale, nu avem niciun fel de așteptări

Președinta țării Maia Sandu susține că alegerile noului lider al Transnistriei, anunțate drept „prezidențiale” de către administrația de la Tiraspol, sunt ilegale. Prin urmare, Chișinăul nu are „niciun fel de așteptări”. Declarația a fost făcută de către șefa statului, în cadrul conferinței de presă din 19 noiembrie.

„Noi considerăm că aceste alegeri sunt ilegale. De aceea, nu avem niciun fel de așteptări. Există un contact, a fost o discuție dintre prim-ministru și dl Krasnoselski, pentru că acolo sunt oamenii noștri și trebuie să discutăm. În acest an, am încercat să îi ajutăm cu ce am putut, dacă e să vorbim despre vaccinuri: de fiecare dată când am primit sau cumpărat – mereu am ținut cont și de concetățenii noștrii de pe malul stâng”, a menționat președinta țării.

Maia Sandu a constatat că regimul de la Tiraspol este neconstituțional și nu respectă Constituția și legislația Republicii Moldova.

„Ceea ce ne dorim noi este să găsim o soluție a acestui conflict și nu există una ușoară și rapidă, dar asta nu înseamnă că soluția nu trebuie pregătită, așa încât, atunci când se vor „alinia stelele” – se vor crea condiții interne și externe, această soluție să poată fi aplicată. Până atunci, sarcina noastră este să nu permitem escaladări”, a mai spus președinta țării.

Șefa statului a mai menționat că una dintre politicile Chișinăului este de a nu permite escaladarea conflictului cu stânga Nistrului.

„Sunt mai multe abuzuri pe care le poate și le comite regimul de la Tiraspol – sechestrarea cetățenilor noștri, noi avem mulți cetățeni care circulă în ficare zi la muncă sau acasă. Există o vulnerabilitate în acest sens, își pot permite să facă lucruri împotriva cetățenilor R. Moldova. Trebuie să păstrăm o linie, care este foarte subțire – așa încât să nu permitem escaladarea, dar în același timp, să nu permitem aceste abuzuri”, a precizat președinta.

Întrebată despre condițiile speciale de care s-ar bucura liderii de facto ai Transnistriei la Aeroportul Internațional Chișinău, Maia Sandu a răspuns:

„Putem să discutăm cu Poliția de Frontieră și să întrebăm ce favoruri concrete și privilegii le oferă cineva acolo și dacă este parte din corupție sau doar o „tradiție” din vremurile de mai demult”.

***

În regiunea transnistreană este în toi campania electorală pentru așa-numitele alegeri a liderului regiunii, funcție care este deținută în prezent de Vadim Krasnoselski și care ar mai vrea un mandat pentru următorii cinci ani. Scrutinul este programat pentru 12 decembrie. Până în prezent, în cursa electorală a fost înscris doar actualul lider. Pe 19 noiembrie, autoritatea electorală urmează să decidă asupra înregistrării a încă doi candidați, care și-au anunțat intenția de a prelua conducerea regiunii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: