MAEIE: Moldovenii cu cetățenie dublă sunt considerați cetățeni ruși de Moscova. Mercenarii riscă închisoare pentru participare la război
Full Article 2 minutes read

MAEIE: Moldovenii cu cetățenie dublă sunt considerați cetățeni ruși de Moscova. Mercenarii riscă închisoare pentru participare la război

Cetățenii țării noastre implicați în acțiuni militare pe teritoriul altor state ar putea fi trași la răspundere penală în conformitate cu reglementările naționale și cele internaționale. O declarație în acest sens a emis Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în legătură cu lansarea mecanismului de mobilizare parțială în forțele armate ale Federației Ruse și desfășurarea unor campanii de recrutare, inclusiv în structuri militare private.

MAEIE a subliniat într-un comunicat de presă că participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor, sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani.

„Autoritățile naționale, în virtutea cadrului legal aplicabil lor, sunt ținute să adopte măsuri de prevenire și contracarare a activității de mercenariat, și să întreprindă acțiuni pentru identificarea și reținerea persoanelor care se dedau unor astfel de activități. Facem apel către cetățenii Republicii Moldova să contacteze Ambasada țării noastre la Moscova în cazul lezării drepturilor sale pentru oferirea suportului consular”, se arată în mesajul Ministerului de Externe de la Chișinău.

În același timp, MAEIE amintește că persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitate.

Totodată, MAEIE condamnă ferm escaladarea de către Rusia a agresiunii militare față de Ucraina, prin anunțarea recentă a mobilizării parțiale și organizării pretinselor „referendumuri” ilegale care încalcă flagrant independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei dar și a normelor de drept internațional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: