MAEIE se declară solidar cu Polonia. Popescu a transmis condoleanțe în urma decesului a două persoane
Full Article 3 minutes read

MAEIE se declară solidar cu Polonia. Popescu a transmis condoleanțe în urma decesului a două persoane

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova a venit cu un comentariu în legătură cu exploziile din comuna poloneză Przewodów de la granița cu Ucraina. Oficialii moldoveni își exprimă solidaritatea cu Polonia și declară că sunt în contact cu autoritățile de la Varșovia. 

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene își exprimă solidaritatea cu Polonia urmare a exploziilor de pe teritoriul său produse în după amiaza zilei de 15 noiembrie. Rămânem în contact cu autoritățile de la Varșovia, care stabilesc circumstanțele producerii acestora”, se arată într-o declarație a Ministerului din Moldova.

Se mai menționează că în legătură cu decesul a două persoane în satul polonez Przewodów, ministrul Nicu Popescu a transmis omologului său polonez Rau Zbigniew „cele mai sincere condoleanțe familiilor îndurerate ale victimelor inocente”.

Amintim că în seara de 15 noiembrie două rachete au căzut în Polonia, în rezultat două persoane și-au pierdut viața.

Președintele Poloniei Andrzej Duda, într-o adresare de miercuri seara, a spus că rachetele ar fi de fabricație rusă. În același timp, autoritățile poloneze nu au dovezi despre cine anume au lansat rachetele. Ancheta este încă în curs de desfășurare, a menționat președintele polonez. De asemenea, Duda nu a exclus că Polonia va lua în calcul Articolul 4 din Tratatul NATO. Astăzi va avea loc o reuniune de urgență a țărilor membre ale organizației. Articolul 4 permite convocarea de consultări atunci când orice membru NATO consideră că „integritatea sa teritorială, independența politică sau securitatea” sunt în pericol.

Ministerul rus al Apărării a negat informațiile că rachete ar fi fost lansate de pe teritoriul Federației Ruse. Reprezentanții instituției rusești susțin că rămășițele apărute în presă de la presupusa cădere a rachetelor nu ar avea nicio legătură cu armamentul Rusiei.

Associated Press, cu referire la trei oficiali americani, declară că rachetele care au explodat în Polonia ar fi putut fi trase de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești. 

La rândul său, președintele american Joe Biden a spus că este „puțin probabil” că racheta care a căzut în Polonia și a omorât două persoane să fi fost lansată de pe teritoriul Federației Ruse. „Nu vreau să spun asta înainte de a face o investigație completă, dar în ceea ce privește traiectoria ei, este puțin probabil să fi fost lansată din Rusia, dar vom vedea”, a spus Biden, adăugând că liderii mondiali vor decide următorii pași după o investigație completă a incidentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: