MAI a anunțat că după deconectările masive de electricitate, a pus în aplicare Planul de Contingență Națională
Full Article 3 minutes read

MAI a anunțat că după deconectările masive de electricitate, a pus în aplicare Planul de Contingență Națională

Ministerul Afacerilor Interne informează că odată cu întreruperea energiei electrice din seara zilei de 15 noiembrie, în mai multe localități din țară și unele zone ale capitalei, a fost pus în aplicare Planul de Contingență Națională al MAI. Acest document prevede măsuri și acțiuni speciale de asigurarea ordinii publice și siguranței cetățenilor, precum și asigurarea funcționării activităților la sediile instituționale, în cazul deconectărilor de la sistemul energetic.

Astfel, pe perioada în care nu a funcționat sistemul energetic în anumite zone din țară, cele 3 dispecerate de bază ale IGSU, care asigură serviciul 112, nu a avut nici o întrerupere de energie, datorită sistemelor de rezervă pentru alimentare cu energie electrică. La fel, s-a procedat în cazul punctelor de trecere a frontierei, stațiilor de pompieri și salvatori, dispeceratelor de poliție. În unele inspectorate teritoriale de poliție, energia electrică a fost întreruptă pentru o perioadă de până la jumătate de oră.

„La această oră toate sediile sistemului afacerilor interne sunt conectate la energie electrică, fiind restabilită alimentarea cu electricitate în toată țara”, a precizat MAI.

MAI asigură cetățenii că forțele sistemului afacerilor interne sunt  prezente la datorie în orice moment și în orice situație, pentru a-i proteja și a le asigura securitatea socială.

„Întrucât bombardamentele Rusiei asupra sistemului energetic din Ucraina afectează grav rețelele energetice, MAI recomandă cetățenilor să economisească energia electrică la maxim, pentru a nu se crea suprasarcini în rețele, care pot determina deconectări în regim automat. Totodată, MAI își exprimă susținerea față de cetățenii Ucrainei care stau în întuneric, frig și îndură multe lipsuri, pentru a-și apăra patria și a readuce pacea în țara lor”, se arată în declarație.

***

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a anunțat că 85 de rachete au fost lansate astăzi asupra Ucrainei. Mai multe obiective de infrastructură energetică au fost avariate, iar în toată țara sunt întreruperi masive de energie electrică. În total, circa 7 mln de locuințe din Ucraina au rămas în întuneric. Mai mult, două dintre rachetele rusești ar fi căzut în Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, provocând două decese.

Din cauza bombardamentelor, a avut de suferit și Republica Moldova: o linie automată care asigură transportul de curent electric pentru țara noastră s-a deconectat, iar zeci de localități au rămas fără lumină. După aproximativ o oră și jumătate, situația a fost remediată.

Condamnăm cu fermitate acest nou atac – cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a comentat președinta țării Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: