Mai multe gropi plombate. Guvernul a majorat cu 55,5 mln lei bugetul alocat întreținerii drumurilor
Full Article 2 minutes read

Mai multe gropi plombate. Guvernul a majorat cu 55,5 mln lei bugetul alocat întreținerii drumurilor

Executivul a aprobat în cadrul ședinței din 27 decembrie un proiect care prevede majorarea cu 55,5 mil lei a volumului mijloacelor financiare destinate întreținerii drumurilor, în special pentru a asigura pregătirea rețelei de drumuri naționale pentru perioada de iarnă 2022-2023. Vicepremierul Andrei Spînu susține că banii au fost realocați de la alte compartimente de cheltuieli din Fondul Rutier, întrucât nu au fost valorificate în termen.

Astfel, banii vor fi folosiți pentru:

  • plombarea gropilor;
  • profilarea părții carosabile cu adaos de material;
  • întreținerea terasamentului şi a sistemelor de evacuare a apelor;
  •  întreținerea lucrărilor de artă.

Principalele modificări ale Programului se referă la următoarele compartimente:
• Capitolul I ,,Întreținerea drumurilor” majorarea volumului mijloacelor financiare în sumă de 555 444,0 mii lei, destinate lucrărilor de întreținere a drumurilor;
• Capitolul 3 ,,Executarea lucrărilor de proiectare, evaluare a drumurilor şi procurare a terenurilor” reducerea sumei cu 1 793 mii lei, urmare a tergiversării execuției lucrărilor de proiectare;
• Capitolul 4 ,,Cofinanțarea proiectelor de reabilitate a drumurilor” micșorarea sumei cu 53 000 mii lei din motivul că, la implementarea proiectelor s-a constatat necesitatea operării unor modificări în documentația de proiect a lucrărilor, care au condiționat micșorarea cantităților din devizul licitat;
• Capitolul 5 ,,Procurarea utilajului și a echipamentului” – după desfășurarea licitațiilor publice au fost actualizate costurile estimative, astfel suma s-a micșorat cu 751 mii lei.

Proiectul a fost examinat și coordonat de către Consiliul fondului rutier, în cadrul ședinței din 27.12.2022. Modificările propuse vor contribui la utilizarea eficientă a mijloacelor financiare alocate pentru Fondul rutier în anul 2022.

Pe parcursul anului 2022, pentru domeniul infrastructurii drumurilor, au fost reabilitate 300 km de drumuri, din investiții externe 248 km și 43,1 km drumuri noi, din Fondul rutier – 58,6 km și 4 poduri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: