Mai mulți bani pentru unele categorii sociale. Cine va beneficia de plăți mai mari de la stat
Full Article 2 minutes read

Mai mulți bani pentru unele categorii sociale. Cine va beneficia de plăți mai mari de la stat

Cabinetul de miniștri, în frunte cu Ion Chicu, a aprobat astăzi, 27 noiembrie, mai multe inițiative sociale, anunțate anterior. Printre acestea se numără dreptul soților de a beneficia de pensia partenerului de viață care a decedat prematur, majorarea alocației pentru veteranii de război și creșterea pensiei pentru copiii orfani. 

Astfel, potrivit proiectului de lege, soţul supraviețuitor va avea dreptuli la indemnizație lunară în mărimea pensiei pentru limită de vârstă de care a beneficiat soțul decedat, pe o perioadă de 5 ani.

Totodată, guvernul propune majorarea de la 100 până la 500 de lei a alocației lunare de stat stabilite persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state, precum și a participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova. La prima etapă, alocațiile lunare de stat pentru categoriile menționate vor fi majorate de la 100 la 300 de lei.

Un alt proiect prevede majorarea pensiei de urmaş copiilor care și-au pierdut unul sau ambii părinți de la 50% până la 75%. Pensia de urmaș nu trebuie să fie mai mică decât alocația socială pentru pierderea întreținătorului.

În același timp, indemnizațiile unice pentru tinerii specialiști cu studii superioare medicale și farmaceutice se vor majora până la 120 de mii de lei. Vor spori și indemnizațiile unice pentru personalul medical cu studii medii de specialitate, până la 96 de mii de lei.

Banii vor fi achitați în trei rate anuale egale. Indemnizații vor primi doar absolvenții care se vor angaja în câmpul muncii în baza repartizării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Inițiativele urmează a fi examinate și supuse votului în parlament. Dacă vor fi susținute de deputați, acestea vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2020.

Amintim că tot astăzi, guvernul a aprobat acordarea unui ajutor financiar unic în mărime de 700 de lei pentru vârstnicii ale căror pensii nu depășesc 2 mii de lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: