Mai mulți copii din regiunea transnistreană, recrutați în rândurile unei mișcării obștești cu tentă militară din Rusia. Reacția MAEIE
Full Article 2 minutes read

Mai mulți copii din regiunea transnistreană, recrutați în rândurile unei mișcării obștești cu tentă militară din Rusia. Reacția MAEIE

Mai mulți copii din regiunea transnistreană au fost recrutați în rândurile mișcării obștești „Юнармия” din Rusia. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și-a exprimat nedumerirea în legătură cu acestă decizie și a reiterat demersul autorităților moldovenești cu privire la necesitatea retragerii complete și necondiționate a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Actul în cauză face parte dintr-un șir de alte acțiuni sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, staționarea și activitatea căruia pe teritoriul Republicii Moldova, fără acceptul și împotriva voinței sale expres exprimate, constituie o încălcare a independenței, suveranității, integrității teritoriale și neutralității permanente a Republicii Moldova și este incompatibilă cu normele de drept internațional. Acțiunile GOTR sunt cu atât mai reprobabile, cu cât acestea reprezintă tentative repetate de a implica copii dintr-o zonă de conflict în activități cu tentă militară”, se arată într-un comunicat al MAEIE.

În acest context, Ministerul de Externe a solicitat repetat retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, MAEIE a reiterat poziția Republicii Moldova privind necesitatea transformării actualei operațiuni de menținere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: