„Am asistat la procesul de mimare a anchetei”. Concluziile deputaților PAS după numărarea ziarelor în susținerea lui Dodon (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

„Am asistat la procesul de mimare a anchetei”. Concluziile deputaților PAS după numărarea ziarelor în susținerea lui Dodon (VIDEO)

Mai mulți deputați ai Partidului Socialiștilor (PSRM) și ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au venit pe 12 noiembrie la Inspectoratul de Poliție al sectorului Centru pentru a verifica, împreună cu polițiștii, microbuzele cu materiale electorale în susținerea candidatului Igor Dodon, sigilate în ajun, la editura Universul. Deputații de opoziție spun că este vorba de un tiraj mult mai mare decât cel indicat pe ziare, adică 55 000. 

UPDATE (13:22) Polițiștii au finalizat procesul de numărare a materialelor electorale. Deputatul PAS Oazu Nantoi, care a asistat la acțiune, a declarat că ancheta ar fi „mimată”, iar poliția a refuzat să ridice probele din calculatorul editurii Universul, privind tirajul real al materialelor respective.

„Am asistat la procesul de mimare a anchetei, pentru că înainte de a număra ziarele care au fost ridicate ieri, trebuia preluată informația din calculatorul de la editură. Directorul întreprinderii a argumentat că nu poate găsi șeful de schimb care doarme după o tură de noapte. Poliția nu a ridicat probele principale ce țin de tiraj. (…) Poliția refuză să întreprindă acțiuni ca să fie ridicate datele de pe calculatorul întreprinderii, unde este informația reală despre tirajul tipărit”, a declarat Nantoi.

Deputatul Oazu Nantoi susține că este vorba despre 800 de exemplare și nu de 400, cum s-a numărat, fiindcă în fiecare ziar se mai afla unul. Potrivit acestuia, „în total: 90+70+55 de pachete”.

Deputatul fracțiunii Platforma DA Iurie Reniță a declarat că Igor Dodon trebuie să fie exclus din cursa prezidențială. Acesta susține că poliția ar fi primit indicații de la ministrul de Interne Pavel Voicu, pentru a mușamaliza cazul.

„Conform estimărilor noastre, cifra reală depășește un milion și ceva de exemplare”, a declarat deputatul Iurie Reniță.

De cealaltă parte, deputatul socialist Gaik Vartanean a declarat că într-un microbuz se aflau circa 36 de mii de exemplare și că nu a fost depășit tirajul prevăzut.

Știrea inițială

Imaginile LIVE de la fața locului au fost difuzate de către deputatul PAS Lilian Carp. Acesta a fost însoțit de Oazu Nantoi. Ulterior, acestora li s-a alăturat și deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță.

La fața locului au fost prezenți și deputații socialiști.

„Ei susțin că în fiecare legătură sunt 400, noi credem că sunt 800, vom indica în procesul verbal”, a declarat Lilian Carp.

Potrivit acestuia, în interiorul fiecărui ziar mai este unul.

***

Un scandal a izbucnit pe 11 noiembrie la Editura „Universul”, care este tipografie de stat. Mai mulți deputați PAS au oprit tipărirea unor materiale electorale în susținerea lui Igor Dodon, pe motiv că este vorba despre o fraudă, fiind utilizate resursele publice. Mai mult, în ziare era indicat că au fost scoase la tipar de o tipografie privată.

PAS a cerut CEC să îl tragă răspundere pe Igor Dodon și chiar eliminarea sa din cursa electorală.

Staff-ul electoral al candidatului Dodon susține că nu au fost comise încălcări, iar „EditTiparGrup” ar fi încheiat un subcontractant cu Editura „Universul”.

În această dimineață, un grup de deputați PSRM, printre care Grigore Novac și Nicolae Pascaru au venit la Inspectoratul General al Poliției, unde au fost duse cele două microbuze cu materiale electorale în susținerea lui Igor Dodon. Aceștia au cerut oamenilor legii ca mijloacele de transport să fie preluate de staff-ul electoral a lui Igor Dodon.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: