Maia Sandu a decorat un regizor român cu „Ordinul de Onoare”
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu a decorat un regizor român cu „Ordinul de Onoare”

Președinta Maia Sandu i-a oferit „Ordinul de Onoare” regizorului român Cristian Mungiu. Distincția i-a fost înmânată la Cahul, acolo unde Cristian Mungiu a vorbit despre cartea sa. Lucrarea este despre bunica regizorului. Aceasta s-a născut la Cahul, după care s-a refugiat la Iași. 

Mungiu a fost decorat „în semn de înaltă apreciere a activității de creație, pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea artei cinematografice și în afirmarea cinematografiei românești pe plan internațional, precum și pentru contribuție substanțială la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova și România”. Decretul prezidențial a fost semnat pe 14 martie 2024.

Maia Sandu i-a înmânat ordinul lui Cristian Mungiu la Cahul, acolo unde potrivit președintei s-a născut bunica regizorului.

Unele cărți vin direct spre suflet, îți rămân în minte și te fac să petreci timp gândindu-te la eroii lor, la tăvălugul istoriei care vine peste destine umane făcându-le praf sau schimbându-le radical traiectoriile existențiale. „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană”, a reputatului regizor Cristian Mungiu este exact una dintre acele cărți. Cu o scrupulozitate și o atenție pentru detaliu, dar și cu o imensă dragoste de nepot, Cristian Mungiu descrie drama vieții bunicii sale născută în 1916 la Cahul și apoi, refugiată din calea războiului la Iași. Am fost impresionată să ascult această istorie și pe viu, la Cahul, unde Cristian Mungiu, prin carte, și-a adus bunica la locul unde s-a născut”, a scris Maia Sandu pe rețelele de socializare.

Cu sentimentul că am săvârșit un act de dreptate, i-am înmânat regizorului, scenaristului și scriitorului Cristian Mungiu „Ordinul de Onoare”. Pentru faptul că, prin carte sau film, pune istoria recentă a neamului nostru pe scena întregii lumi. Pentru curajul de a alege teme care nu plac, care dor, care tulbură, dar care se cer asumate și metabolizate. Pentru atenția cu care se îndreaptă spre cineaștii noștri și sprijinul său necondiționat. Cristian Mungiu a declarat că a venit de data aceasta la Cahul și „în prospecție”, privind orașul cu ochi de regizor. Așteptăm cu nerăbdare următorul său film!”, a conchis președinta.

Cristian Mungiu este regizor, producător, scenarist și scriitor.

Maia Sandu a decorat un regizor român cu „Ordinul de Onoare”

Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu a decorat un regizor român cu „Ordinul de Onoare”

Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu a decorat un regizor român cu „Ordinul de Onoare”

Facebook/Maia Sandu


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: