Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Informația a fost confirmată pe 20 octombrie. În ajun, mitropolitul Vladimir a criticat dur inițiativa adoptată în Parlament.

Convenția a fost ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală, pe 14 octombrie. Pe 19 octombrie, mitropolitul Vladimir a lansat un apel către guvernare prin care critică ratificarea de către Parlament a Convenției de la Istanbul. Mitropolitul a accentuat că „biserica este separată de stat, însă aceasta nu este separată de societate”. Din acest considerent, biserica ortodoxă nu ar putea să se izoleze de societate și de procesele sociale.

„Biserica atrage atenția în mod special autorităților asupra momentului crucial din istoria neamului! Într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru.(…). Dumnezeu ne mai dă o ultimă șansă, să nu o ratăm! În aceste vremuri de cumpănă pentru țară și popor, părintește îndemn clerul și credincioșii, indiferent de etnia și limba vorbită, să înalțe rugăciuni pentru luminarea conducerii și pentru propășirea țării”, a conchis Mitropolitul Vladimir.

Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document, cunoscut și sub numele de Convenția de la Istanbul. Țările care au ratificat Convenția se angajează să asigure prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate în domeniu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: