Maia Sandu, apel către cetățeni: „Ne așteaptă ploi abundente și vânt puternic. Vă rog să aveți grijă de dumneavoastră” VIDEO
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu, apel către cetățeni: „Ne așteaptă ploi abundente și vânt puternic. Vă rog să aveți grijă de dumneavoastră” VIDEO

Președinta Maia Sandu a îndemnat cetățenii să evite călătoriile neesențiale în contextul avertizărilor, emise de meteorologi. Potrivit șefei statului, fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente iar „asta înseamnă că trebuie să cunoaștem regulile de comportament ca să ne putem proteja mai bine”. Sandu a îndemnat cetățenii, ca pe timp de furtună, să se adăpostească de urgență, să se îndepărteze de copaci sau de firele electrice. „Furtuna ne-a adus pagube semnificative dar mai tragic – a luat viața a doi oameni. Condoleanțe familiilor îndurerate”, a spus Maia Sandu într-un mesaj video. 

În seara zilei de 13 iunie, Maia Sandu a venit cu un apel către cetățeni în contextul avertizărilor meteorologilor cu privire la cod galben de instabilitate.

„Dragi cetățeni, în toată țara iarăși au fost emise avertizări meteorologice de vreme proastă. Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, ne așteaptă ploi abundente și vânt puternic. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ne informează cum să ne protejăm în situații de risc. Vă rog să aveți grijă de dumneavoastră și de familiile dumneavoastră și vă rog să evitați călătoriile neesențiale. Furtuna ne-a adus pagube semnificative dar mai tragic – a luat viața a doi oameni. Condoleanțe familiilor îndurerate. Din păcate, fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente iar asta înseamnă că trebuie să cunoaștem regulile de comportament ca să ne putem proteja mai bine. Pe timp de furtună trebuie să ne adăpostim de urgență, să ne îndepărtăm de copaci sau de firele electrice. Și foarte important – să supraveghem copiii. Dacă avem nevoie de ajutor – să apelăm la serviciul 112”, a comunicat șefa statului.

Menționăm, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că Republica Moldova pe 14 iunie, începând cu ora 08:00 și până la ora 13:00, va fi sub un nou cod galben de instabilitate atmosferică. Au fost prognozate averse puternice, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s. Ulterior, Serviciul a precizat că instabilitatea atmosferică va persista, pe 14 iunie, până la ora 21:00. „Ceea ce înseamnă din nou pe arii extinse averse însoțite de descărcări electrice, izolat puternice și local cu pericol de grindină. Vântul va sufla din nord-est slab la moderat, în timpul instabilității cu unele intensificări”, au comunicat reprezentanții Serviciului.

În context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a venit cu atenționări către populație pentru a evita situațiile de risc sau pierderi de vieți omenești:

– gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate;

– în caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul;

– persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției. Mai mult, în vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ;

– în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric;

– o atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, astfel părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.

***

Două persoane au decedat în urma furtunii din seara zilei de 11 iunie. Un caz a fost înregistrat la Chișinău, al doilea – în stânga Nistrului. La Chișinău, pe strada Doina și Ion Aldea Teodorovici, a fost depistat cadavrul unei copile în vârstă de 12 ani. Potrivit oamenilor legii, copila a fost lovită de un copac. Detalii AICI. Iar la Dubăsari o creangă a căzut peste un cort, în rezultat un bărbat de 36 de ani a murit. Cazul a avut loc în satul Harmațca, în timp ce mai multe familii se odihneau pe malul Nistrului. Bărbatul care și-a pierdut viața este regizorul Arcadie Spoială. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: