Maia Sandu condamnă distrugerea barajului Nova Khakova. Apel către Zelenski: Moldova este pregătită să ajute
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu condamnă distrugerea barajului Nova Khakova. Apel către Zelenski: Moldova este pregătită să ajute

Președinta Maia Sandu a publicat un mesaj în care a condamnat ferm distrugerea barajului Nova Kakhovka din regiunea Herson a Ucrainei, de către armata rusă. Șefa statului i-a transmis președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, că Republica Moldova este gata să acorde ajutor la atenuarea impactului și inundațiilor, provocate de distrugerea barajului.

„Condamn cu fermitate distrugerea barajului Nova Kakhovka din această dimineață. Țintirea infrastructurii critice de către Rusia se califică drept crime de război. Președinte Zelenski, suntem pregătiți să acordăm asistență ca răspuns la inundații și să sprijinim eforturile de atenuare a impactului”, a scris șefa statului pe contul său de Twitter.

Și ministrul de Externe, Nicu Popescu, a venit cu o reacție după distrugerea barajului din Herson.

„Moldova este unită în condamnarea distrugerii îngrozitoare a barajului Nova Khakova din Herson. Acest act de barbarie devastează nenumărate vieți și prezintă riscuri semnificative pentru întreaga regiune. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru toate crimele comise în Ucraina”, a transmis șeful diplomației de la Chișinău.

Iar președintele Consiliului European, Charles Michael, a reiterat faptul că acțiunea se califică drept crimă de război. Oficialul a dat asigurări că Rusia și complicii săi vor fi trași la răspundere.

„Șocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kakhovka. Distrugerea infrastructurii civile se califică în mod clar drept o crimă de război – și vom trage la răspundere Rusia și complicii săi”, a menționat Charles Michael.

 

Cu un mesaj referitor la actul atroce comis de armata rusă a venit și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Distrugerea barajului Kakhovka pune în prezent mii de civili în pericol și provoacă daune grave mediului. Acesta este un act revoltător, care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina”, a menționat acesta.

Amintim că, în noaptea de 5 spre 6 iunie, barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson a Ucrainei, controlată de Rusia, a fost distrus de armata rusă. Barajul alimenta cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc. De menționat că un cartier a fost inundat, iar guvernatorul regiunii a anunțat evacuarea de localitate.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: