VIDEO Inundații după ce barajul Nova Kakhovka din Herson a fost aruncat în aer. Ucraina și Rusia se acuză reciproc
Full Article 2 minutes read

VIDEO Inundații după ce barajul Nova Kakhovka din Herson a fost aruncat în aer. Ucraina și Rusia se acuză reciproc

Barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson a Ucrainei, controlată de Rusia, a fost distrus. Barajul alimenta cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de distrugerea barajului. De menționat că un cartier a fost inundat, iar guvernatorul regiunii a anunțat evacuarea de localitate. 

Barajul a fost aruncat în aer în noaptea de luni spre marți. Presa ucraineană scrie că vinovată s-ar face Rusia, presa rusească spune că Ucraina.

Câteva zeci de localități sunt amenințate cu inundații parțiale. Există, de asemenea, o amenințare pentru Centrala nucleară Zaporojie, scrie Agenstvo.

Întreprinderea de stat ucraineană „Ukrhydroenergo” a anunțat că barajul Nova Kakhovka a fost distrus complet și nu poate fi restaurat.

„În jurul orei 2 dimineața au fost efectuate o serie de atacuri asupra barajului Nova Kakhovka”, a spus primarul orașului Nova Kakhovka, controlat de ruși, Vladimir Leontiev. El a mai declarat că nu este necesară evacuarea locuitorilor, dar aproximativ 300 de case din apropiere ar putea cădea în zona inundabilă.

Conducerea administrației militare din Herson a menționat că nivelul apei va atinge un nivel critic timp de cinci ore. Autoritățile recomandă celor care se află în zonă să deconecteze aparatele electrice, să ia documentele și lucrurile esențiale și să urmeze instrucțiunile salvatorilor și ale poliției.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că „prin distrugerea barajului de către teroriștii ruși doar se confirmă pentru toată lumea că aceștia trebuie alungați din toate colțurile pământurilor ucrainene”.

„Nu trebuie să le lăsăm nici măcar un metru. Doar victoria Ucrainei va readuce siguranța. Și această victorie va fi obținută”, a adăugat Zelenski.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: