Maia Sandu, de Ziua Suveranității: Poporul va decide și la referendumul din această toamnă soarta țării
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, de Ziua Suveranității: Poporul va decide și la referendumul din această toamnă soarta țării

Republica Moldova marchează pe 23 iunie Ziua Suveranităţii. Cu această ocazie, șefa statului Maia Sandu a declarat că țara noastră a avut un drum plin de dificultăți, dar peste 34 de ani rămâne pașnică și democratică „în care poporul este suveran și decide soarta țării”. Maia Sandu a adăugat că poporul va decide „și la referendumul din această toamnă soarta țării pentru deceniile care urmează – dacă sprijină aderarea Moldovei la Uniunea Europeană”.

Președinta Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare că, la 23 iunie 1990, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat Declarația de Suveranitate – „documentul care ne-a deschis calea spre independență, democrație și stat de drept”.

„Am avut un drum plin de dificultăți, dar, peste 34 de ani, Republica Moldova rămâne o țară pașnică și democratică, în care poporul este suveran și decide soarta țării. Poporul va decide și la referendumul din această toamnă soarta țării pentru deceniile care urmează – dacă sprijină aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Am învățat, în anii de independență, că democrația și libertatea nu sunt bunuri date. Aceste valori trebuie apărate, în fiecare zi, dacă vrem să ne construim o viață pașnică și prosperă, aici, la noi acasă, și să lăsăm moștenire copiilor o țară liberă, independentă și protejată”, a menționat șefa statului.

Declarația de Suveranitate a fost adoptată pe 23 iunie în 1990. Declarația este document istoric care urmărește „scopul instituirii justiţiei, ocrotirii legalităţii şi stabilităţii sociale”. Ea proclamă că Republica Moldova este un stat suveran, unitar și indivizibil, și că purtătorul suveranității și singura sursă de putere este poporul.

***

În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”. Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: