Maia Sandu, despre datoria Transnistriei pentru gaz: „Niciodată nu o vom recunoaște”
Full Article 1 minutes read

Maia Sandu, despre datoria Transnistriei pentru gaz: „Niciodată nu o vom recunoaște”

Moldova nu va recunoaște niciodată datoria Transnistriei pentru gaz. Declarația a fost făcută de către președintele ales al Moldovei Maia Sandu într-un interviu publicat pe 19 noiembrie de portalul „Evropeiskaya Pravda”.

„Moldova plătește pentru gaz și electricitate, pentru producerea cărora, pe malul stâng, se utilizează gaz livrat de Rusia Transnistriei. De aceea, chiar dacă Transnistria folosește gratis gazul și susține că datoria este a Moldovei, nu este chiar așa. Noi niciodată nu vom recunoaște această datorie. Este datoria „autorităților” transnistrene și nimeni nu ne-a întrebat dacă vrem să primim acest gaz sau nu. Avem datoriile noastre pe care le achităm, dar deocamdată, pentru gaz practic nu avem datorii”, a explicat Sandu.

Amintim că „Gazprom” consideră că datoria Moldovei pentru gaz natural constituie $7 mlrde. Practic întreaga sumă constituie datorii ale locuitorilor Transnistriei.

Oficial, datoria pentru gaz este a companiei Moldovagaz, 50% dintre care aparține „Gazpromului”, 35,33% – Moldovei, iar 13,44% – administrației de la Tiraspol. În 2008, președintele de atunci al Moldovei, Vladimir Voronin, a recunoscut datoria Transnistriei. Succesorii săi au negat-o.

Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: