Maia Sandu, despre ieșirea R. Moldova din CSI: „Trebuie să fim pragmatici”
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, despre ieșirea R. Moldova din CSI: „Trebuie să fim pragmatici”

Președinta Maia Sandu susține că ieșirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI) este un proces de durată. Șefa statului a explicat această situație, relatează agora.md, prin faptul că relația țării noastre cu această organizație se bazează pe câteva sute de acorduri, multe dintre ele bilaterale și pe plan economic.

„Acolo nu e vorba de un acord, e vorba de sute de acorduri iar multe dintre ele se referă la relația cu alte state, ca Kazahstan, Kîrghizstan, sunt acorduri pe partea economică”, a declarat șefa statului, în cadrul conferinței „Europa după războiul din Ucraina. Perspective, viziuni, strategii, proiecte”, la Cluj-Napoca.

Sandu a menționat că aceste acorduri sunt analizate în prezent, pentru a se vedea din care acorduri este posibilă retragerea și care ar urma să fie păstrate.

„Din câte știu eu, se face o analiză a acestor lucruri și nu e posibil de a ieși din toate acordurile. Se va analiza și se va vedea din care ieșim, care sunt relevante pentru relațiile noastre economice bilaterale cu alte state. Trebuie să fim pragmatici și să mergem logic asupra acestui lucru”, a menționat Sandu.

***

În luna mai 2022, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că după finalizarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, conducerea R. Moldova va trebui să ia o decizie politică cu privire la statutul de membru al CSI. De altfel, el a spus că conducerea țării nu vede necesitatea participării la evenimentele Comunității.

După ce Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată la aderarea la UE, președinta Maia Sandu a declarat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea țării din CSI.

În noiembrie 2022, premierul Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova rămâne membră a CSI și plătește cotizațiile anuale. Prim-ministra a menționat că acum nu este momentul pentru „decizii pripite, care ar putea duce la o escaladare”. „Desfacerea acestor acorduri nu se face peste noapte”, a precizat șefa Guvernului.

Republica Moldova plătește anual 5,7 milioane de lei pentru calitatea de membru al CSI și 3,8 milioane către Adunarea interparlamentară a CSI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: