Maia Sandu, despre relațiile cu Rusia: „Niciodată nu au fost bazate pe respect”. Reacția Kremlinului
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre relațiile cu Rusia: „Niciodată nu au fost bazate pe respect”. Reacția Kremlinului

Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă nu au fost niciodată bazate pe respect, în ciuda eforturile guvernării de la Chișinău, declară președinta Maia Sandu. Șefa statului susține că mărturie a acestui fapt stau trupele ilegale staționate în regiunea separatistă transnistreană, embargourile politice și amestecul constant al Moscovei în treburile interne ale Chișinăului. Declarațiile șefei statului nu au trecut cu vederea în Rusia. Purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rusesc, Maria Zaharova, a respins, într-o postare pe canalul său de Telegram, acuzațiile președintei.  

„Dacă vă amintiți, atunci când am venit la putere, am spus că ne dorim o relație pragmatică și bazată pe respect reciproc cu Federația Rusă. Aceste declarații le-am făcut înainte să înceapă războiul, înainte ca Federația Rusă să atace Ucraina, dar trebuie să recunoaștem că nu am avut niciodată o relație bazată pe respect reciproc, oricât de multe eforturi nu s-au făcut aici, în Moldova”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Șefa statului susține că lipsa de respect a Rusie în raport cu țara noastră ar fi dovedită, inclusiv, de prezența ilegală a trupelor ruse timp de 30 de ani pe teritoriul Moldovei, embargourile impuse, șantajul energetic, finanțarea ilegală a partidelor politice, amestecul în treburile interne ale Republicii Moldova, precum și declarațiile amenințătoare, tot mai frecvente în ultimul timp, care vin de la Moscova.

Președinta a comentat, inclusiv, recenta decizie a Moldovei de a ieși din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Maia Sandu a salutat decizia. Potrivit ei, Acordul ar fi unul „inutil” pentru țara noastră.

„Niciun acord pe care l-am avut, inclusiv cu CSI, nu ne-a permis să obținem un tratament respectuos din partea Federației Ruse. Și atunci ce facem? Acest război a  arătat și mai mult fața adevărată a Kremlinului și cât de periculoasă este. Este timpul să facem această analiză și să spunem direct ce avantajează și ce nu avantajează cetățenii Republicii Moldova. Noi luăm deciziile în interesul cetățenilor. Da, suntem o țară mică, dar asta nu înseamnă că oamenii noștri nu trebuie respectați”, a mai spus șefa statului.

Declarațiile președintei Sandu nu au fost trecute cu vederea la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a contrazis-o, într-o postare publică, pe șefa statului. Zaharova susține că Rusia a tratat Moldova și oameni ei „mereu” cu respect.

„Din nou minciuni. Întotdeauna am respectat această țară și oamenii ei, de care suntem atât de legați din punct de vedere istoric. Și am simțit întotdeauna că este reciproc. (…) Fără respect reciproc față de oamenii acestei țări minunate, cărora le-a fost luată chiar și limba, nu dă dovadă actualul președinte al Moldovei, deținătoare a pașaportului românesc, și pseudo-politicienii similari, manipulați greșit”, a scris Zaharova pe canalul său de Telegram.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: