u-f.ru

Maia Sandu, despre relațiile cu Rusia: „Niciodată nu au fost bazate pe respect”. Reacția Kremlinului

Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă nu au fost niciodată bazate pe respect, în ciuda eforturile guvernării de la Chișinău, declară președinta Maia Sandu. Șefa statului susține că mărturie a acestui fapt stau trupele ilegale staționate în regiunea separatistă transnistreană, embargourile politice și amestecul constant al Moscovei în treburile interne ale Chișinăului. Declarațiile șefei statului nu au trecut cu vederea în Rusia. Purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rusesc, Maria Zaharova, a respins, într-o postare pe canalul său de Telegram, acuzațiile președintei.  

„Dacă vă amintiți, atunci când am venit la putere, am spus că ne dorim o relație pragmatică și bazată pe respect reciproc cu Federația Rusă. Aceste declarații le-am făcut înainte să înceapă războiul, înainte ca Federația Rusă să atace Ucraina, dar trebuie să recunoaștem că nu am avut niciodată o relație bazată pe respect reciproc, oricât de multe eforturi nu s-au făcut aici, în Moldova”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Șefa statului susține că lipsa de respect a Rusie în raport cu țara noastră ar fi dovedită, inclusiv, de prezența ilegală a trupelor ruse timp de 30 de ani pe teritoriul Moldovei, embargourile impuse, șantajul energetic, finanțarea ilegală a partidelor politice, amestecul în treburile interne ale Republicii Moldova, precum și declarațiile amenințătoare, tot mai frecvente în ultimul timp, care vin de la Moscova.

Președinta a comentat, inclusiv, recenta decizie a Moldovei de a ieși din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Maia Sandu a salutat decizia. Potrivit ei, Acordul ar fi unul „inutil” pentru țara noastră.

„Niciun acord pe care l-am avut, inclusiv cu CSI, nu ne-a permis să obținem un tratament respectuos din partea Federației Ruse. Și atunci ce facem? Acest război a  arătat și mai mult fața adevărată a Kremlinului și cât de periculoasă este. Este timpul să facem această analiză și să spunem direct ce avantajează și ce nu avantajează cetățenii Republicii Moldova. Noi luăm deciziile în interesul cetățenilor. Da, suntem o țară mică, dar asta nu înseamnă că oamenii noștri nu trebuie respectați”, a mai spus șefa statului.

Declarațiile președintei Sandu nu au fost trecute cu vederea la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a contrazis-o, într-o postare publică, pe șefa statului. Zaharova susține că Rusia a tratat Moldova și oameni ei „mereu” cu respect.

„Din nou minciuni. Întotdeauna am respectat această țară și oamenii ei, de care suntem atât de legați din punct de vedere istoric. Și am simțit întotdeauna că este reciproc. (…) Fără respect reciproc față de oamenii acestei țări minunate, cărora le-a fost luată chiar și limba, nu dă dovadă actualul președinte al Moldovei, deținătoare a pașaportului românesc, și pseudo-politicienii similari, manipulați greșit”, a scris Zaharova pe canalul său de Telegram.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: