Maia Sandu: Moldova are un sector de apărare destul de slab și acesta trebuie fortificat
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu: Moldova are un sector de apărare destul de slab și acesta trebuie fortificat

Președinta R. Moldova Maia Sandu a comentat pe 27 mai declarațiile oficialilor britanici și americani, cu privire la consolidarea țării din punct de vedere al apărării.

Nu am avut discuții concrete. Am văzut și eu declarații în presă. R. Moldova este o țară neutră, pașnică, nu vrea să atenteze la suveranitatea altei țări. În același timp, are un sector de apărare destul de slab și acesta trebuie consolidat, fortificat. Știți că primim asistență din partea UE prin așa-numita „inițiativă de pace”. În discuțiile cu conducerea armatei vom vedea dacă sunt alte necesități pe care să le putem satisface din aceste ajutoare”, a precizat șefa statului.

În ajun, vicepremierul Nicu Popescu a declarat într-un interviu că Guvernul moldovean poartă o dezbatere internă despre faptul dacă trebuie să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare a R. Moldova.

Amintim că, pe 21 mai, ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”. În acest context, Liz Truss a declarat că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a spus ministrul britanic.

Tot pe 21 mai, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Gregory Meeks, a declarat că SUA sunt gata să livreze R. Moldova arme, dacă li se va cere, dar că „această decizie trebuie luată împreună”.

Reacția Moscovei

Ministerul de Externe al Federației Ruse a comentat subiectul pe 23 mai. Oficialii ruși au subliniat că Moscova va supraveghea reacția Chișinăului la acest subiect.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: