Maia Sandu propune parlamentului un proiect de lege, privind indexarea pensiilor o dată pe an
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu propune parlamentului un proiect de lege, privind indexarea pensiilor o dată pe an

Președinta țării Maia Sandu a înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent. Într-o postare publicată, pe 10 martie, pe pagina sa de Facebook, șefa statului a criticat legea promovată de PSRM, anul trecut, privind indexarea pensiilor de două ori pe an, dar și faptul că, în 2021, în aprilie, pensiile ar urma să nu fie indexate.

„Trecerea la indexarea pensiilor de două ori pe an, promovată cu mult fast de socialişti în februarie 2020, lovește în continuare în pensionari. După indexarea rușinoasă de 1% din octombrie 2020, anul acesta în aprilie pensiile ar urma să nu fie indexate deloc. Această greșeală trebuie corectată urgent”, a argumentat șefa statului.

Maia Sandu a anunțat că a înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent. Adoptarea acestei modificări ar însemna o indexare în aprilie de 3,7%, echivalentă creșterii prețurilor din 2020.

„Bani pentru această indexare sunt. Cele 426 de milioane de lei necesare pentru finanțarea acestei măsuri pot fi acoperite din contul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană, semnat pe data de 22 februarie curent, în valoare de 15 milioane de euro și din contul revizuirii cheltuielilor curente pentru bunuri și servicii. Fac apel către toate forțele din Parlament să lase politica la o parte şi să susțină această inițiativā”, a precizat președinta țării.

Șefa statului a catalogat legea adoptată anterior drept „experiement al unor politicieni iresponsbaili”.

„Accentuez că experimentele politicienilor iresponsabili pe seama pensionarilor sunt inadmisibile. Majorarea pensiilor trebuie făcută prin creșterea pensiei minime, prin urgentarea recalculării pensiilor celor care au lucrat după vârsta de pensionare și prin alte instrumente destinate anume acestui scop”, a conchis președinta țării.

Trecerea la indexarea pensiilor de două ori pe an, promovată cu mult fast de socialişti în februarie 2020, lovește în…

Publicată de Maia Sandu pe Miercuri, 10 martie 2021

***

Pentru prima oară în ultimii 18 ani, în Republica Moldova, pensiile nu vor fi indexate la 1 aprilie. Informația a fost cofirmată pentru NM de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) pe 3 martie. Potrivit acestora, indexarea nu este justificată, întrucât în cea de-a doua jumătate a anului 2020 nivelul inflației, pe baza căruia se calculează coeficientul de indexare, a fost negativ. În același timp, toți pensionarii a căror pensie este mai mică de 4 mii de lei, vor primi din 1 aprilie o sumă unică în mărime de 1000 de lei.

Amintim că deputații Platformei DA au elaborat o inițiativă legislativă privind sistemul public de pensii, astfel încât guvernul să poată indexa pensiile chiar dacă inflația oficială este sub 2%.

„Prin urmare, în cazul în care nu va fi modificată neîntârziat legislația, reieșind din cifrele oficiale ale BNS, conform cărora în semestrul doi al anului 2020 deflația ar fi constituit 0,68 %, la 1 aprilie 2021 pensiile nu vor fi indexate,” a menționat anterior liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Totodată, potrivit liderului platformei DA, din cei peste 686 mii de pensionari circa 475 de mii primesc pensii sub 2000 lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: