Maia Sandu, reacție la videoul filmat de Victoria Furtună la Tiraspol: „E foarte necesar să continuăm cu evaluarea procurorilor”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, reacție la videoul filmat de Victoria Furtună la Tiraspol: „E foarte necesar să continuăm cu evaluarea procurorilor”

Șefa statului Maia Sandu a comentat videoul ex-procurorului anticorupție Victoria Furtună, filmat la Tiraspol pe fundalul unui monument sovietic și a steagului nerecunoscut al regiunii. Sandu a spus că acest caz îi întârește convingerea că „e foarte necesar să continuăm cu procesul de evaluare externă a procurorilor”. Potrivit șefei statului, Chișinăul nu poate interzice oamenilor să meargă pe un mal al Nistrului sau pe celălalt. Întrebată dacă instituțiile statului ar trebui să intervină urmare a declarațiilor Victoriei Furtună, de la Tiraspol, Sandu a menționat că „cetățenii urmează să facă alegerea” și că „în această campanie o să avem parte și de mai multă dezinformare”. 

„Noi nu putem să interzicem oamenilor să meargă pe un mal al Nistrului sau pe celălalt. Acest caz doar îmi întărește convingerea că e foarte necesar să continuăm cu procesul de evaluare externă extraordinară a procurorilor. Deci, foarte clar, că până nu facem această evaluare nu putem fi siguri că sistemul nostru este unul care nu va comite abuzuri și care nu va funcționa în interesul altui stat sau în interesul unor grupări criminale. Din păcate, avem nu doar un asemenea exemplu și persoana despre care ați vorbit a fost până acum câteva luni parte a Procuraturii Anticorupție”, a comunicat Sandu la emisiunea Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Șefa statului a fost solicitată să comenteze și declarațiile Victoriei Furtună că „al doilea mandat al Maiei Sandu va începe cu un război”.

„Eu nu am de gând să comentez toate aberațiile care se spun. Noi am reușit să menținem pacea și asta a fost prioritatea numărul 1. (…) Cetățenii văd, simt, înțeleg cine poate asigura pacea și cine încearcă să dezinformeze, să-i sperie și să inducă panica”, a declarat Sandu.

Întrebată dacă instituțiile statului ar trebuie să intervină, Sandu a răspuns: „Cetățenii urmează să facă alegerea, cetățenii pot să aleagă grâul de neghină și în această campanie o să se spună vrute și nevrute, o să avem parte și de mai multă dezinformare și propagandă. Alegerea este a cetățenilor”.

Pe 30 iulie, ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună a anunțat că intenționează să candideze la funcția de președinte al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de la Tiraspol, pe fundalul unui monument sovietic și a steagului nerecunoscut al regiunii. Furtună a precizat că va candida „independent”. Detalii AICI. Furtună a demisionat din funcția de procuror anticorupție pe 11 martie 2024. Ea a acuzat SIS că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. Într-o reacție pentru NM, SIS a menționat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”. Ulterior, pe 12 martie, Procuratura Generală a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei Furtună din incinta Procuraturii Anticorupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: