Maia Sandu: Se văd acțiuni de destabilizare în interesul altei țări, autoritățile trebuie să se ocupe
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu: Se văd acțiuni de destabilizare în interesul altei țări, autoritățile trebuie să se ocupe

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a comentat protestele care se desfășoară în ultima perioadă, în Găgăuzia. Șefa statului a precizat că trebuie făcută diferența dintre proteste obișnuite și acțiuni de destabilizare sau promovare a războiului. În cadrul ediției din 16 august a unei emisiuni difuzate de portalul Nord News, președinta a îndemnat autoritățile să contracareze astfel de acțiuni nocive.

Întrebată de moderator dacă există riscul ca locuitorii Găgăuziei și Transnistriei să fie antrenați în acțiuni ostile, care să pună în pericol statutul de neutralitate al Moldovei, Maia Sandu a răspuns:

Se văd acțiuni de destabilizare și vreau să facem diferența între acțiuni de protest, care pornesc de la nemulțumirile oamenilor – suntem într-o țară liberă și vom munci ca să consolidăm democrația. Spre deosebire de Federația Rusă, aici nu te pune nimeni la închisoare pentru că critici conducerea țării și e firesc așa să fie. Și există partea când se încearcă destabilizarea țării la solicitarea sau pornind de la interesele altei țări. Sau se incită la război sau se încearcă să se promoveze războiul”, a explicat președinta țării.

Șefa statului a precizat că autoritățile ar trebui să intervină în cazurile când este promovat războiul și agresiunea Rusiei contra Ucrainei.

Cu asemenea oameni, instituțiile statului trebuie să se ocupe, nu trebuie să li se permită ca să promoveze războiul, sunt oameni periculoși. Dacă justifică agresiunea Federației Ruse în Ucraina, acești oameni acceptă uciderea altor oameni. Dacă acceptă uciderea ucrainenilor, înseamnă că acceptă uciderea oamenilor din țara lor. Aceste persoane sunt periculoase pentru societate și asemenea fenomene instituțiile noastre trebuie să le oprească”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că, în ultima perioadă, în UTA Găgăuzia s-au desfășurat mai multe proteste, motivate de creșterea prețurilor. În cadrul acțiunilor sunt criticate autoritățile centrale. În timpul acțiunii din 1 august, care a avut loc la Vulcănești, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Alexander Dinjos a declarat că rușii „sunt aproape” și că vor fi întâmpinați cu bucate alese.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: