Maia Sandu: Se văd acțiuni de destabilizare în interesul altei țări, autoritățile trebuie să se ocupe
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu: Se văd acțiuni de destabilizare în interesul altei țări, autoritățile trebuie să se ocupe

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a comentat protestele care se desfășoară în ultima perioadă, în Găgăuzia. Șefa statului a precizat că trebuie făcută diferența dintre proteste obișnuite și acțiuni de destabilizare sau promovare a războiului. În cadrul ediției din 16 august a unei emisiuni difuzate de portalul Nord News, președinta a îndemnat autoritățile să contracareze astfel de acțiuni nocive.

Întrebată de moderator dacă există riscul ca locuitorii Găgăuziei și Transnistriei să fie antrenați în acțiuni ostile, care să pună în pericol statutul de neutralitate al Moldovei, Maia Sandu a răspuns:

Se văd acțiuni de destabilizare și vreau să facem diferența între acțiuni de protest, care pornesc de la nemulțumirile oamenilor – suntem într-o țară liberă și vom munci ca să consolidăm democrația. Spre deosebire de Federația Rusă, aici nu te pune nimeni la închisoare pentru că critici conducerea țării și e firesc așa să fie. Și există partea când se încearcă destabilizarea țării la solicitarea sau pornind de la interesele altei țări. Sau se incită la război sau se încearcă să se promoveze războiul”, a explicat președinta țării.

Șefa statului a precizat că autoritățile ar trebui să intervină în cazurile când este promovat războiul și agresiunea Rusiei contra Ucrainei.

Cu asemenea oameni, instituțiile statului trebuie să se ocupe, nu trebuie să li se permită ca să promoveze războiul, sunt oameni periculoși. Dacă justifică agresiunea Federației Ruse în Ucraina, acești oameni acceptă uciderea altor oameni. Dacă acceptă uciderea ucrainenilor, înseamnă că acceptă uciderea oamenilor din țara lor. Aceste persoane sunt periculoase pentru societate și asemenea fenomene instituțiile noastre trebuie să le oprească”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că, în ultima perioadă, în UTA Găgăuzia s-au desfășurat mai multe proteste, motivate de creșterea prețurilor. În cadrul acțiunilor sunt criticate autoritățile centrale. În timpul acțiunii din 1 august, care a avut loc la Vulcănești, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Alexander Dinjos a declarat că rușii „sunt aproape” și că vor fi întâmpinați cu bucate alese.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: