„MAN nu a desemnat niciun candidat”. Ceban, indignat că partidul a fost inclus în raportul Promo-LEX
Full Article 4 minutes read

„MAN nu a desemnat niciun candidat”. Ceban, indignat că partidul a fost inclus în raportul Promo-LEX

Liderul Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN) Ion Ceban, tot el primar al capitalei, se arată indignat de raportul Promo-LEX. Asociația a prezentat în ajun primele concluzii cu privire la scrutinul din 5 noiembrie, fiind vizat și MAN în raport. Într-o reacție, Ceban a menționat că „MAN nu a desemnat niciun candidat” și a solicitat să fie exclus partidul „din lista formațiunilor, care, într-adevăr, au admis încălcări”.  

Pe 6 septembrie, Ceban a spus că „raportul de ieri al Promo-Lex reprezintă o manipulare și denaturare”.

„MAN a fost inclus la pachet cu alte partide care au încălcat legislația electorală prin anunțarea candidaților pentru Primăria Chișinău. MAN nu a desemnat niciun candidat. Intenția de a candida, enunțată într-o emisiune, nu reprezintă o acțiune cu efect juridic. Rugăm ca Partidul MAN să fie exclus din lista formațiunilor, care, într-adevăr, au admis încălcări și noi am sesizat despre acest lucru. Opriți manipularea”, a menționat Ceban.

Totodată, el a adăugat că va depune la Promo-LEX „o solicitare de concretizare și rectificare a informației din acest raport”.

***

De menționat că Asociația Promo-LEX a constatat că au fost desemnați candidați, pentru alegerile din 5 noiembrie, înainte de termenul legal stabilit.

Contrar acestui calendar, Misiunea de observare (MO) Promo-LEX a identificat, doar pentru primăria mun. Chișinău, cel puțin 13 partide politice (PPPO, PDCM, PACE, PAS, LOC, CUB, PPPDA, PL, PSDE, PSRM, CC, MRM, PCRM) care au declarat public cine sunt reprezentanții care vor fi înscriși în cursa electorală pentru funcția de primar. Concomitent, alți doi lideri de partid au anunțat că intenționează să candideze la funcția de primar al mun. Chișinău – Ion Ceban (MAN) și Vasile Costiuc (PPDA). În cazul funcției de primar al mun. Bălți, a fost constatată intenția lui Nicolae Grigorișin (PS) de a candida. Iar pentru unele APL de nivelul I, cel puțin 6 partide (PAS, PACE, PDCM, PPR, CC și PSDE) și-au anunțat public persoanele înaintate pentru funcția de primar”, se arată în raportul Asociației.

Promo-LEX a mai constatat „utilizarea abuzivă a resurselor administrative prin efectuarea cheltuielilor din bugetul public în scopul obținerii capitalului politic în cazul a două autorități publice de nivelul II: Primăriei mun. Chișinău și Primăria mun. Bălți”. Asociația a amintit că, pe 9 august, în rezultatul examinării sesizării depuse de PLDM și a calificării materialelor informative distribuite de Primăria mun. Chișinău drept materialele publicitare care conțin elemente de agitație electorală, CEC a interzis autorității publice să difuzeze materialele menționate.

***

La alegerile generale locale din 5 noiembrie 2023 curent vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Politicienii care au anunțat deja că vor candida pentru funcția de primar al municipiului Chișinău:

 • Ruslan Codreanu de la Partidul Puterea Oamenilor;
 • Anatol Usatîi de la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
 • Constantin Butucel de la Partidul Acasă Construim Europa;
 • Lilian Carp de la Partidul Acțiune și Solidaritate;
 • Mihail Bagas de la Mișcarea social-politice Liga Orașelor și Comunelor;
 • Ion Bulgac de la Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”;
 • Victor Chironda de la Platforma Demnitate și Adevăr;
 • Ion Purice de la Partidul Liberal;
 • Vadim Brînzaniuc de la Partidul Social Democrat European;
 • Adrian Albu de la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
 • Mihail Polianschi de la Partidul „Congresul Civic”,
 • Ion Ștefăniță de la Mișcarea „Respect Moldova”;
 • Diana Caraman de la Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

Primarul de Chișinău Ion Ceban nu a anunțat oficial dacă va participa sau nu la scrutinul electoral. Anterior, el a spus că intenționează să candideze pentru un nou mandat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: