Promo-LEX, primele constatări în cazul alegerilor din 5 noiembrie: candidați desemnați înainte de termen și utilizarea abuzivă a resurselor administrative
Full Article 5 minutes read

Promo-LEX, primele constatări în cazul alegerilor din 5 noiembrie: candidați desemnați înainte de termen și utilizarea abuzivă a resurselor administrative

Asociația Promo-LEX a prezentat primele concluzii cu privire scrutinul local general din 5 noiembrie 2023. Asociația a constatat că au fost desemnați candidați înainte de termenul legal stabilit, au avut loc activități de promovare cu tentă electorală a potențialilor candidați, totodată s-au utilizat abuziv resurse administrative. 

Promo-LEX a prezentat, pe 5 septembrie, primul Raport de monitorizare a scrutinului local general din 5 noiembrie 2023. Acesta include rezultatele observării începând cu 1 ianuarie 2023, data intrării în vigoare a noului Cod electoral și cuprinde perioada preelectorală și a cea electorală, până la startul procedurilor de desemnare a candidaților la funcțiile elective pentru circumscripțiile electorale de nivelul II – 6 septembrie 2023.

Potrivit calendarului electoral, procedura de desemnare a candidaturilor pentru funcțiile elective urmează să înceapă pe 6 septembrie 2023 pentru candidații la funcții elective din Administrația Publică Locală (APL) de nivel II, și 26 septembrie 2023 – pentru nivelul APL I.

Contrar acestui calendar, Misiunea de observare (MO) Promo-LEX a identificat, doar pentru primăria mun. Chișinău, cel puțin 13 partide politice (PPPO, PDCM, PACE, PAS, LOC, CUB, PPPDA, PL, PSDE, PSRM, CC, MRM, PCRM) care au declarat public cine sunt reprezentanții care vor fi înscriși în cursa electorală pentru funcția de primar. Concomitent, alți doi lideri de partid au anunțat că intenționează să candideze la funcția de primar al mun. Chișinău – Ion Ceban (MAN) și Vasile Costiuc (PPDA). În cazul funcției de primar al mun. Bălți, a fost constatată intenția lui Nicolae Grigorișin (PS) de a candida. Iar pentru unele APL de nivelul I, cel puțin 6 partide (PAS, PACE, PDCM, PPR, CC și PSDE) și-au anunțat public persoanele înaintate pentru funcția de primar”, se arată în raportul Asociației.

Promo-LEX susține că „procedura de desemnare a candidaților, în formatul prevăzut de Codul electoral, pare a fi redusă la o simplă formalitate”.

Iar desemnarea de facto a candidaților înainte de termenul legal stabilit, precum și promovarea politică cu tentă electorală a acestora înainte de începerea campaniei electorale, poate afecta principiul egalității șanselor concurenților electorali, precum și contribuie într-o anumită măsură la eludarea prevederilor legale privind finanțarea campaniilor electorale”, a declarat Asociația.

Conform Programului calendaristic, campania electorală pentru toți concurenții electorali urmează să înceapă cu 30 de zile înainte de ziua votării, adică la 6 octombrie 2023.

Promo-LEX a observat, până la prezentarea raportului, activități de promovare cu tentă electorală a potențialilor candidați în cazul a 4 partide (PAS, PSRM, PSDE, PPPDA). Cele mai utilizate tipuri de activități au fost: amenajarea de corturi stradale nominale, distribuirea de flyere și de ziare nominale și promovarea pe rețele de socializare. Menționăm că, în cazul PAS, în urma sesizării de către un partid politic, CEC, prin Hotărârea nr. 1126 din 14 iulie, a aplicat PAS avertisment și a atras atenția asupra necesității respectării legislației electorale”, se menționează în raportul Asociației.

Promo-LEX a mai constatat „utilizarea abuzivă a resurselor administrative prin efectuarea cheltuielilor din bugetul public în scopul obținerii capitalului politic în cazul a două autorități publice de nivelul II: Primăriei mun. Chișinău și Primăria mun. Bălți”.

Asociația a amintit că, pe 9 august, în rezultatul examinării sesizării depuse de PLDM și a calificării materialelor informative distribuite de Primăria mun. Chișinău drept materialele publicitare care conțin elemente de agitație electorală, CEC a interzis autorității publice să difuzeze materialele menționate.

Iar la 24 august 2023, în rezultatul examinării sesizării depuse de MPSN și a calificării materialelor informative distribuite de Primăria mun. Bălți ca abuz de resurse administrative, CEC a interzis autorității publice să difuzeze respectivele materialele. O altă situație, apreciată de Promo-LEX drept utilizare a resurselor administrative, ține de PSRM, în cazul căruia a fost observată distribuirea ziarelor de promovare a candidatului la funcția de primar al mun. Chișinău, Adrian Albu. În conținutul ziarului, PSRM și-a asumat meritele pentru numeroase activități implementate la nivelul Consiliului Municipal Chișinău pe bani publici”, a menționat Asociația.

***

La alegerile generale locale din 5 noiembrie 2023 curent vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Politicienii care au anunțat deja că vor candida pentru funcția de primar al municipiului Chișinău:

  • Ruslan Codreanu de la Partidul Puterea Oamenilor;
  • Anatol Usatîi de la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
  • Constantin Butucel de la Partidul Acasă Construim Europa;
  • Lilian Carp de la Partidul Acțiune și Solidaritate;
  • Mihail Bagas de la Mișcarea social-politice Liga Orașelor și Comunelor;
  • Ion Bulgac de la Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”;
  • Victor Chironda de la Platforma Demnitate și Adevăr;
  • Ion Purice de la Partidul Liberal;
  • Vadim Brînzaniuc de la Partidul Social Democrat European;
  • Adrian Albu de la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
  • Mihail Polianschi de la Partidul „Congresul Civic”,
  • Ion Ștefăniță de la Mișcarea „Respect Moldova”;
  • Diana Caraman de la Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

De menționat că deocamdată primarul de Chișinău, care este și liderul Partidului declarat pro-european „MAN”, Ion Ceban, nu a anunțat oficial dacă va participa sau nu la scrutinul electoral. Anterior, însă, Ceban, care a ajuns primar pe listele PSRM, a declarat că intenționează să candideze pentru un nou mandat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: