MAN-ul funcționarilor din Chișinău. Educatori, directori de școli, medici de familie și angajați ai Primăriei – finanțatori ai partidului lui Ceban
Full Article 4 minutes read

MAN-ul funcționarilor din Chișinău. Educatori, directori de școli, medici de familie și angajați ai Primăriei – finanțatori ai partidului lui Ceban

Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut public Raportul privind gestionarea financiară a Mișcării Alternative Naționale (MAN) – partid fondat și condus de actualul primar al Chișinăului Ion Ceban – în perioda ianuarie – octombrie 2023. Raportul arată că în tot acest timp formațiunea a fost finanțată doar de reprezentanții MAN, prin achitarea cotizațiilor de membru de partid. Astfel, în primele 10 luni ale anului 2023, MAN a obținut venituri în sumă de 984 060 de lei.

Potrivit documentului, Mișcarea Alternativă Națională are în total 3 157 de membri. Printre aceștia se numără directori de școli, șefi ai Direcțiilor educație din capitală, conducători ai întreprinderilor municipale, pretori, medici, educatori, paznici, șoferi și alții.

O categorie aparte a membrilor MAN o constituie angajații Primăriei Chișinău. Consilieri, șefi de Direcție, șeful cabinetului primarului și viceprimarii Ilie Ceban, Irina Gutnic și Angela Cutasevici fac parte din partidul edilului Ion Ceban.

Raportul privind gestiunea finaciară a MAN arată că, între lunile ianuarie – octombrie ale anului curent, partidul a fost finanțat doar de membrii acestuia. Membrii MAN au plătit 4 187 cotizații, exclusiv în numerar, pentru formațiune. În total, în perioada vizată, MAN a fost finanțat cu 984 060 de lei.

Sumele cotizațiilor achitate dintr-o singură dată variază între 20 și 10 000 de lei. Cea mai mare cotizație achitată dintr-o singură dată – cea în valoare de 10 000 de lei – a fost plătită de Veaceslav Buț, șef de Direcție în cadrul Întreprinderii Municipale „Lumteh”.

Însăși Ion Ceban a plătit cel puțin 3 cotizații de membru de partid, în primele 10 luni ale anului curent. De fiecare dată, liderul MAN a achitat câte 1 000 de lei.

Un alt membru MAN care a achitat cotizații este ex-șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău Boris Gîlcă, care este cercetat penal. În perioada ianuarie – octombrie 2023, Gîlcă a plătit cel puțin 4 cotizații de membru de partid a câte 1 000 de lei fiecare.

Primele două cotizații, Boris Gîlcă le-a plătit pe 5 iunie și, respectiv, 28 iunie. În aceste cazuri, în tabelele cu date despre persoana care a efectuat plățile, se indică faptul că Gîlcă este născut în 1965. Totuși, în cazul cotizațiilor plătite pe 22 august și 2 octombrie, în tabelele cu date personale, se indică faptul că Gîlcă este născut în 1966.

De asemenea, în tabelul cu date personale, care se referă la cotizația plătită de Boris Gîlcă pe 2 octombrie, se indică faptul că acesta ar deține funcția de director a unei oarecare „Direcții Sănătate”, fără a se specifica în cadrul cărei instituții. De menționat că Boris Gîlcă și-a dat demisia din funcția de șef al Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău pe 18 august.

Amintim că MAN a fost înregistrat oficial la Agenția Servicii Publice (ASP) la începutul acestui an, deși Ceban anunțase despre crearea formațiunii politice încă la sfârșitul anului 2021.

***

De menționat că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. Majoritatea persoanelor care dețin poziții de conducere în cadrul Primărie capitalei candidează la locale pentru funcția de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău pe lista MAN.

În acest context, menționăm că în ultima perioadă au ieșit la iveală informații care indică asupra folosirii funcționarilor publici în interesul partidului primarului de Chișinău Ion Ceban. Pe 11 septembrie, Vlad Melnic a anunțat că a fost concediat din funcția de pretor al sectorului Rîșcani din capitală după ce a refuzat să devină membru MAN. Melnic, care este membru al PSRM, a precizat atunci că a aflat despre demiterea sa „din presă”. Iar pe 22 septembrie, deputatul PAS Radu Marian a publicat o serie de capturi de ecran din conversațiile cu cadrele didactice de pe un grup de Viber. În mesaje, șeful interimar al Direcției Educație a sectorului Ciocana din capitală Vladimir Crușinschi ar solicita profesorilor din Chișinău să devină membri MAN și să se implice în activitatea formațiunii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: