FOTO Profesorii din Chișinău, obligați să se implice în activitatea partidului lui Ceban? Radu Marian publică conversațiile unui șef al direcției Educație cu cadrele didactice
Full Article 4 minutes read

FOTO Profesorii din Chișinău, obligați să se implice în activitatea partidului lui Ceban? Radu Marian publică conversațiile unui șef al direcției Educație cu cadrele didactice

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a publicat o serie de capturi de ecran ale unui grup de Viber în care șeful interimar al Direcției Educație a sectorului Ciocana din capitală, Vladimir Crușinschi, solicită profesorilor să participe la evenimentele Mișcării Alternative Naționale (MAN) și să stea la corturile din Chișinău ale partidului. De menționat că MAN este condus de actualul primar al Chișinăului Ion Ceban.

Într-un mesaj, Vladimir Crușinschi le-ar solicita profesorilor să devină membri MAN.

Începând cu marți, d-nul șef, va merge în prin instituții (de învățământ – n. red.), ar fi bine să colectăm cererile…”, se arată în mesaj.

Într-o altă conversație, Crușinschi face liste pentru Conferința Organizației Teritoriale a municipiului Chișinău MAN, care a avut loc pe 16 septembrie, și solicită celor din chat să asigure prezența.

Trebuie de la Ciocana 200 de oameni. Dar trebuie precis lista, vom face ecusoane pentru fiecare persoană aparte”, se arată în text.

Mai mult, în alt mesaj, Vladimiri Crușinschi se arată nemulțumit că nu au fost delegați suficiente cadre didactice care să asigure prezența la corturi.

Din mulțimea instituțiilor nu s-au găsit două persoane pentru sâmbătă – 2 ore dimineața, 2 ore seara – și duminică. Doar o persoană responsabilă a fost azi dimineață! „Vă mulțumesc mult pentru susținere”. Sper mâine, totuși, să delegați două persoane. Eu am fost personal implicat săptămâna trecută, sâmbătă și duminică”, se arată în mesaj.

Radu Marian a venit și cu un comentariu pe margine situației. Deputatul a declarat că asemenea practici nu trebuie „tolerate”, ci, din contra, condamnate.

Demult nu am văzut în Moldova ca un șef de direcție educație să implice cu atâta tupeu cadrele didactice în acțiuni politice. Avem și primele informații că Direcția asistență socială subordonată mun. Chișinău, la fel implică asistenții sociali să participe la diferite acțiuni politice MAN. Aceste practici plahotniuciste aplicate de Ceban nu trebuie tolerate. Ele trebuie condamnate de cetățeni, instituții de stat, sindicate și organizații neguvernamentale”, a scris deputatul pe canalul său de Telegram.

De menționat că nici Vladimir Crușinschi, nici Ion Ceban nu au comentat imaginile publicate de Radu Marian.

***

Amintim că, pe 12 septembrie, deputatul Lilian Carp l-a acuzat pe șeful Direcției generale Educație a Primăriei Chișinău Andrei Păvăloi că ar obliga directorii instituțiilor de învățământ din capitală și suburbii să adere la Partidul „Mișcarea Alternativă Națională”, condus de actualul primar de Chișinău, Ion Ceban. Carp a făcut apel la Păvăloi într-un live pe rețelele de socializare, îndemnându-l să se ocupe de managementul instituției pe care o conduce, fără să se „folosească de profesori în scopuri politice”.

Două zile mai târziu, Lilian Carp, care este candidatul PAS la funcția de primar al capitalei, l-a acuzat pe Pavaloi că ar implica educatorii din capitală în acțiuni electorale. Deputatul a declarat că ar fi primit mesaje de la profesori, dar și capturi de ecran din discuțiile dintre reprezentanții direcțiilor de educație și managerii grădinițelor despre cum trebuie să delege la corturi, în timpul programului de lucru, educatori și dădace. Parlamentarul a menționat că mai mulți angajați din educație ar fi primit mesaje în care ar fi obligați să participe, pe data de 16 septembrie, la un eveniment al organizației teritoriale din Chișinău a partidului lui Ion Ceban – MAN. În reacție, șeful direcției, Adrian Păvăloi, a negat acuzațiile deputatului PAS. Păvăloi a declarat că niciun angajat din instituțiile de învățământ subordonate instituției pe care o conduce nu ar fi fost impus să participe în acțiuni sau la evenimente politice contrar voinței sale, mai ales în timpul orelor de muncă. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: