Manifestații la București, pregătite la Chișinău. IGP: Peste 200 de moldoveni urmau să protesteze contra plată alături de AUR
Full Article 4 minutes read

Manifestații la București, pregătite la Chișinău. IGP: Peste 200 de moldoveni urmau să protesteze contra plată alături de AUR

Peste 200 de persoane au fost pregătite la Chișinău pentru a merge pe 6 martie la București. Acolo urmau să participe la acțiuni de protest, „la o reuniune”. Precizările au fost făcute de șeful Inspectoratului General al Poliției. Menționăm, șefa statului Maia Sandu s-a aflat la București în perioada 5-6 martie, iar pe 6 martie a participat la congresul Partidului Popular European. Suma achitată fiecărei persoane protestatare ajungea la sute de euro. La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro. „La acea reuniune veneau și din partea unui alt partid de la București, care cumva se consolidau cu protestatarii de la Chișinău”, a adăugat șeful Inspectoratului. Partidul vizat fiind AUR. 

Șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu și șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin au comunicat pe 7 martie informații despre dosarele care vizează finanțarea partidelor politice și spălare de bani. Potrivit Veronicăi Dragalin, mai multe din aceste dosare au ca element comun faptul că există un grup criminal organizat condus de Ilan Șor.

În același context, Cernăuțeanu a spus că oamenii legii au ridicat peste 5 milioane jumătate de lei urmare a unor acțiuni desfășurate în ultima lună.

O parte a acestor bani aveau destinația și pentru următoarele măsuri – și pentru acțiunile care se pregăteau pentru ziua de ieri la București. Acolo unde erau pregătiți peste 200 de persoane, să meargă la București. Organizați de aici de la Chișinău. Dar în conclucrare cu organele de drept de la București s-a reușit de a stârpi aceste acțiuni. Clar, au fost o parte dintre ei care au reușit să ajungă la București. Ceilalți, de comun cu organele de la București… s-a reușit documentarea acestora. Sumele care urmau a fi achitate pentru fiecare persoană care participă la București la reuniune, și pentru a compromite cumva evenimentul, ajungeau pe zi la sute de euro. La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro”, a menționat Cernăuțeanu.

El a adăugat că persoanele din microbuz erau vorbitoare de limba rusă și nu cunoșteau unde se deplasau și în ce scop.

Cel mai regretabil este că această intenție de organizare a protestelor sau măsurile de expunere a unor nedumeriri la acea reuniune venea și din partea unui alt partid de la București, care cumva se consolidau cu protestatarii de la Chișinău. Urmau să se consolideze de comun acolo. (…) Partidul AUR planifica aceste acțiuni la București”, a comunicat șeful Inspectoratului.

Întrebat de jurnaliști dacă există o legătură între manifestanții de la Chișinău și AUR, Cernăuțeanu a precizat: „Aici cred că cel mai firesc ar fi ca să răspundă doar colegii de la București”.

***

Amintim, pe 5 martie 2024, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat că a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va folosi 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Potrivit SIS se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.

Mai precizăm că liderul AUR este George Simion, interzis în Republica Moldova. Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. În februarie 2024, Inspectoratului General pentru Migrație a confirmat pentru NM că interdicția de intrare în Moldova în privința lui Simion, care a expirat în octombrie 2023, a fost prelungită pentru încă 5 ani. Politicianul a atacat în instanță hotărârea. Recent, președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu a declarat că George Simion este un „instrument” al Federației Ruse implicat în războiul hibrid pentru deturnarea cursului european al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: