Igor Grosu, despre George Simion: „Continuă să fie un instrument al Federației Ruse”
Full Article 3 minutes read

Igor Grosu, despre George Simion: „Continuă să fie un instrument al Federației Ruse”

Liderul AUR, deputatul român George Simion, este un „instrument” al Federației Ruse implicat în războiul hibrid pentru deturnarea cursului european al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului Igor Grosu într-un interviu pentru televiziunea română Digi24 din 5 martie. Speaker-ul a precizat că opinia sa se bazează pe un schimb de informații dintre instituțiile din Moldova și România.

Igor Grosu a declarat că Federația Rusă duce un război hibrid împotriva Republicii Moldova pentru a deturna cursul european al țării. Oficialul a declarat că Rusia folosește diferite instrumente pentru a-și atinge scopul, printre care și partide politice, inclusiv din România.

Este vorba despre partidele populiste, extremiste, care, din păcate, au prins și România. Și nu doar în România, trebuie să spunem franc. Vedem în toată Europa un val care crește inclusiv cu ajutorul Rusiei. Este vorba despre finanțare, platforme pe care le oferă, vizibilitate. De aceea mai observăm și refluxuri care vin din România spre noi. De aceea zic că este bine să analiză, să fixăm acest început de atac, penrtru că sunt mai multe linii de atac și să le demontăm prin intermediul dvs, prin intermediul liderilor de opinie”, a spus Igor Grosu.

Întrebat dacă liderul partidului românesc AUR George Simion, care are interdicție de intrare în Moldova, este un instrument folosit de Moscova împotriva Moldovei, Grosu a spus: „Inclusiv acest lider de partid a fost și continuă să fie un instrument al Federației Ruse. (…) Noi analizăm foarte atent și mesajele pe care le transmite, și poziția publică, și ceea ce curentul suveranist, așa se numește la dvs (în România – n. r.), care nu lipsește nici la noi, euroscepticismul sau abordarea foarte feroce împotriva împotriva a tot ce se numește Uniunea Europeană, se pliază perfect pe liniile de atac a Federației Ruse, care nu ascunde deja obiectivul de a diviza Europa, de căuta aliați în unele capitale, de a căuta forțe politice care să o ajute în campaniile electorale”.

Președintele Parlamentului a sugerat că afirmațiile sale privind faptul că Simion este un agent al Rusiei se bazează pe schimbul de informații dintre instituțiile de profil din Moldova și România. „Toate argumentele care au fost colectate de-a lungul timpului și analize… Are loc un schimb de opinii între instituțiile noastre și instituțiile din România, aici vreau să vă asigur că atunci când noi considerăm că trebuie să transmitem anumite concluzii colegii noștri le fac. Același lucru le fac colegii din România către instituțiile noastre”, a precizat Igor Grosu.

***

George Simion este un activist civic și politician ultraconservator și de extremă dreaptă român care militează pentru Unirea României cu Republica Moldova. Este deputat român al Partidului „Alianța pentru Unirea Românilor”.

Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. În februarie 2024, e Inspectoratului General pentru Migrație a confirmat pentru NM că interdicția de intrare în Moldova în privința lui Simion, care a expirat în octombrie 2023, a fost prelungită pentru încă 5 ani. Politicianul a atacat în instanță hotărârea.

De ce i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova liderului AUR aflați AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: