„Manipulare”. Cernăuțeanu vrea scuze de la Dinu Plîngău după cazul celor 3 voluntari ai Blocului „Împreună”, conduși la inspectorat
Full Article 3 minutes read

„Manipulare”. Cernăuțeanu vrea scuze de la Dinu Plîngău după cazul celor 3 voluntari ai Blocului „Împreună”, conduși la inspectorat

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, îl va soma pe Dinu Plîngău, lider al Blocului „Împreună”, să ofere scuze publice poliției, după ce a spus că trei voluntari care lipeau, în Chișinău, afișe electorale ale candidatului formațiunii la alegerile prezidențiale ar fi fost reținuți timp de trei ore, iar materialele le-ar fi fost confiscate. Cernăuțeanu a declarat că oamenii legii au abordat persoanele respective în urma unui apel la Serviciul 112, parvenit la ora 05:00, iar ulterior le-au condus la inspectorat pentru a le identifica, întrucât nu aveau acte de identitate asupra lor. Șeful poliției a menționat că cele trei persoane au fost eliberate după 40 de minute, împreună cu afișele. Precizările au fost făcute în timpul unei intervenții telefonice în cadrul ediției din 11 octombrie a emisiunii „Întreabă Ghețu”, de la TV8. La emisiune a fost prezent inclusiv Dinu Plîngău. 

Aș vrea să vă întreb doar dacă dvs, cunoașteți cine sunt acele trei persoane despre care declarați că sunt voluntarii dvs. Cu siguranță la orele cinci dimineața, când a fost apelul 112 la poliție și când poliția a fost solicitată, nu cunoșteați cine sunt voluntarii dvs. (…) Cu referire la încleierea pliantelor sau diferitor materiale informative sau electorale, la ziua de azi sunt sute de apeluri 112 la poliție. În toată dimineața, poliția reacționează la 10-15 cazuri, exact și în cazul respectiv a fost. (…) Persoanele au fost doar indentificate, cine sunt, deoarece ele cel puțin nu aveau un act de identitate sau nu s-au putut identifica în prima fază. La momentul când au fost identificate, ceea ce ține de încleierea materialului electoral, nu s-a constatat nicio încălcare. (…) A durat 40 de minute procesul de identificare a celor trei tineri care au fost și persoanele au plecat cu material electoral, fără a fi reținut ceva”, a declarat Viorel Cernăuțeanu în timpul intervenției sale telefonice.

Ulterior, Dinu Plîngău a solicitat ca poliția să prezinte avocaților Blocului „Împreună” explicațiile voluntarilor și alte date pe marginea cazului.

În replică, Cernăuțeanu a spus: „Cu siguranță o să prezentăm. Și o să prezentăm și cererea către dvs. ca să vă cereți scuze pentru manipularea care o faceți și să aduceți scuze publice poliției”.

La rândul său, Dinu Plîngău i-a spus să nu facă „expuneri politice”, precizând că ulterior acțiunile Blocului „Împreună” se vor materializa într-o plângere penală.

***

Precizăm că, în cadrul unei conferințe de presă, Dinu Plîngău a declarat că, în dimineața zilei de 11 octombrie, trei voluntari care lipeau afișele electorale ale candidatului Blocului „Împreună” la alegerile prezidențiale, Octavian Țîcu, în sectorul Buiucani al capitalei au fost reținuți. Politicianul susține că persoanele în cauză s-au aflat în custodia oamenilor legii timp de trei ore, fără a li se prezenta vreun motiv. Potrivit lui, materialele electorale nu au fost returnate voluntarilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: