Digi24

Marcel Ciolacu vine la Chișinău. Întâlniri cu conducerea țării și un eveniment de donare de microbuze școlare – pe agendă

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, va întreprinde, în data de 4 octombrie, o vizită oficială la Chișinău. Acesta va avea, printre altele, întrevederi cu conducerea de vârf a țării: președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și șeful legislativului Igor Grosu.

Guvernul a anunțat, într-un comunicat, că vizita lui Marcel Ciolacu la Chișinău va fi centrată pe aprofundarea parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și fortificarea legăturilor comercial-economice dintre România și Republica Moldova.

Marcel Ciolacu va fi însoțit de vicepremierul României, Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, precum și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale al României, Florin Barbu.

Prim-ministrul Dorin Recean îl va întâmpina pe omologul său de la București cu onoruri militare la Casa Guvernului. Premierii ambelor state vor avea o întrevedere bilaterală, precum și o ședință în format extins a delegațiilor.

Ulterior, Dorin Recean și Marcel Ciolacu vor susține declarații de presă, iar apoi vor participa la evenimentul de donare a microbuzelor școlare din partea Guvernului României, care va avea loc în fața Executivului.

În timpul vizitei, prim-ministrul României va mai avea întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

***

Precizăm că ultima vizită a prim-ministrului Marcel Ciolacu în Republica Moldova a avut loc în iunie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari/NewsMaker

Parlamentul European cere accelerarea procesului de aderare a R. Moldova la UE. Grosu: „Un semnal de încurajare”

Parlamentul European a adoptat pe 18 iunie Raportul anual privind relația cu Republica Moldova, în care solicită, între altele, accelerarea procesului de aderare la UE. Președintele legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, a mulțumit eurodeputaților pentru vot, menționând că acesta este „un semnal esențial de încurajare” pentru cetățenii Republicii Moldova care cred în valorile europene.

Raportul anual privind relația cu Republica Moldova a fost adoptat cu o largă majoritate – 456 de voturi. În același timp, 118 eurodeputați au votat împotriva documentului, iar încă 51 s-au abținut.

Facebook/Igor Grosu

Prin votul de astăzi, reconfirmăm sprijinul nostru ferm pentru accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Concret, în urma unui amendament pe care l-am depus împreună cu colegii din Partidul Naţional Liberal și din Grupul PPE din Parlamentul European, solicităm Comisiei Europene să ofere un sprijin mai consistent autorităților de la Chișinău pentru a încheia screening-ul bilateral și pentru a deschide primele capitole de negociere în următoarele luni”, a comunicat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Potrivit lui Mureșan, Raportul mai cere liberalizarea permanentă a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, dar și sprijin mai puternic din partea UE pentru țara noastră, inclusiv financiar și tehnic, în combaterea ingerințelor externe și atacurilor hibride, inclusiv din Federația Rusă.

Menționăm că președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a mulțumit legislativului UE, după adoptarea documentului.

Mulțumim Parlamentului European pentru susținerea clară și puternică acordată Republicii Moldova! Votul de astăzi este un semnal esențial de încurajare pentru cetățenii noștri, care cred în valorile europene și luptă, zi de zi, pentru un viitor sigur, liber și demn în familia europeană”, a scris Grosu pe Facebook.

Amintim că Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată la aderarea la UE pe iunie 2022, împreună cu Ucraina. În decembrie 2023, Consiliul European, format din liderii statelor-membre UE, au aprobat începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Procesul de negocieri propriu-zis a început în iunie 2024.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: