Maria Olar, obligată să își ceară scuze de la Irina Vlah. Suma pe care trebuie să o achite pentru defăimare

Fosta bașcană a Găgăuziei Irina Vlah, în prezent – lider al Partidului Republican „Inima Moldovei”, a dat-o în judecată pe activista Maria Olar, pentru a-și apăra „onoarea, demnitatea și reputația profesională”. Pe 21 martie, Judecătoria Chișinău sediul Centru a admis parțial cererea de chemare în judecată înaintată de Vlah. 

Instanța a recunoscut „ca fiind false și defăimătoare, inclusiv a recunoscut lezante injuriile exprimate de Olar Maria la data de 30 ianuarie 2022 în Piața centrală a mun. Comrat”. Judecătoria a dispus că „se obligă Olar Maria de a prezenta scuzele publice pe pagina sa personală de Facebook pentru calomnie și injurie făcute în adresa Irinei Vlah (la acea dată bașcanul Găgăuziei) în timpul mitingului de protest din data de 30 ianuarie 2022”. 

Totodată, instanța a decis că „se obligă Olar Maria de a publica dezmințiri pe pagina sa personală (pagina de Facebook) cu următorul text: Îmi cer scuze pentru declarațiile calomnioase făcute public la data de 30 ianuarie 2022 și anume: – „Ирина Влах, вместе с ее братом, вместе с Сергеем Стояногло все украли здесь в Гагаузии (în traducere: Irina Vlah, împreună cu fratele ei, împreună cu Sergei Stoianoglo, au furat tot aici în Găgăuzia)”; (…) „Lumea trebuie să înțeleagă corect că Irina Vlah a furat și fură în continuare cu Dodon cu toți împreună și duce lumea în eroare”, nu corespund realității și lezează demnitatea și onoarea Irinei Vlah”.

La fel, instanța a decis că „se încasează de la Olar Maria în beneficiul Vlah Irina prejudiciul moral în mărime de 5000 (cinci mii) lei, în rest capătul dat de cerere se respinge”. 

Hotărârea poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: