parlament.md

„Marionetă în mâinile guvernării” vs „Ați demonstrat că aveți caracter”: Raportul de activitate al CA, criticat și lăudat în Parlament

Consiliul Audiovizualului (CA) și-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2023, în plenul Parlamentului. Documentul a fost, pe de o parte, criticat de opoziția parlamentară, care a acuzat instituția că ar fi devenit „o marionetă în mâinile guvernării”, iar pe de altă parte – lăudat de majoritatea parlamentară, formată din deputați ai partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS).

Amenzi de peste 3 milioane de lei, într-un an

Liliana Vițu a declarat în plenul Parlamentului că CA, instituție pe care o conduce, a urmărit, în activitatea sa, aplicarea consecventă a Codului serviciilor media audiovizuale și eliminarea graduală a factorilor care au împiedicat dezvoltarea producției audiovizuale locale.

Potrivit ei, anul trecut, CA a eliberat 9 licențe de emisie, 7 autorizații de retransmisiune. Totodată, CA a aplicat, în total, furnizorilor și distribuitorilor de servicii media audiovizuale 371 de sancțiuni, dintre care 103 avertizări publice, 266 de amenzi și 2 suspendări de licență de emisie pentru o perioadă de 2 luni. Suma totală a amenzilor a constituit 3 140 500 de lei.

„CA a întreprins eforturi de protejare a spațiului audiovizual național în vederea combaterii dezinformării și a discursului de ură. Astfel, distribuitorii de servicii media ce difuzau știri cu mesaje de susținere a invaziei și agresiunii militare asupra Ucrainei, interzise prin legislație, au fost sancționați”, a declarat Liliana Vițu.

Potrivit informațiilor conținute în Raportul de activitate, pe parcursul anului trecut a crescut numărul litigiilor în care a fost implicat CA, aproape dublându-se comparativ cu anul 2022. Liliana Vițu a precizat, însă, că „toate deciziile instanțelor de judecată au fost în favoarea CA”.

Critici, laude și recomandări, de la deputați

Opoziția parlamentară s-a arătat nemulțumită de raportul prezentat de Liliana Vițu. Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Adela Răileanu, i-a cerut majorității parlamentare să respingă documentul și să-și concentreze eforturile asupra „eliberării CA de sub controlul politic”.

„Constat cu dezamăgire cât de mare este discrepanța dintre realitatea urâtă pe care o trăiește audiovizualul nostru și imaginea idealizată, prezentată în acest raport. Este esențial ca atunci când vii în Parlament, în fața poporului, să descrii lucrurile așa cum sunt în realitate, nu așa cum convine puterii. Este evident că CA  a devenit o simplă marionetă în mâinile guvernări, incapabilă să își îndeplinească rolul fundamental”, a declarat Adela Răileanu.

Deputata PAS Ina Coșeru a răspuns, de la tribuna principală a Parlamentului, criticilor opoziției, care au acuzat autoritățile că au închis mai multe instituții media „incomode”, anul trecut. Ea a vorbit în limba rusă.

„Atunci când aceste canale vor arăta adevărul despre război, despre oamenii care mor, care rămân fără cei dragi, atunci nu vor fi închise. Jurnaliștii adevărați vor ajunge la lini frontului și vor arata adevărul”, a declarat Ina Coșeru.

„După dumneavoastră, am înțeles de unde a pornit termenul „presa galbenă”. A pornit de la dvs.”, a declarat, în replică, deputatul BCS Vladimir Odnostalco.

Președintele Parlamentului Igor Grosu, tot el lider al PAS, a lăudat și a mulțumit CA pentru activitatea sa din 2023.

„Vreau să vă mulțumesc pentru prestație. Tot ce ați auzit aici, faptul că atât de nocivi și acizi au fost cei din opoziție vorbește despre faptul că vă faceți bine meseria. Fără a vă lăuda, dar CA este una din puținele instituții care a demonstrat caracter”, a declarat Igor Grosu.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat în cele din urmă cu 55 de voturi PAS. Opoziția parlamentară a votat împotrivă.

În hotărârea aprobată, Parlamentul recomandă Consiliului Audiovizualului, în contextul desfășurării în toamna anului curent a scrutinelor electorale, să întreprindă măsurile necesare pentru protejarea spațiului informațional național, evaluarea cazurilor de dezinformare în conținuturile audiovizuale și monitorizarea furnizorilor de servicii media pentru a asigura informarea corectă a opiniei publice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: