Mărturia soției unui soldat rus de la Makeevka: „Ștergeau resturi de creier de pe bocanci”
Full Article 3 minutes read

Mărturia soției unui soldat rus de la Makeevka: „Ștergeau resturi de creier de pe bocanci”

Încep să apară mărturii despre despre atacul cu rachete HIMARS desfășurat de ucraineni asupra școlii profesionale din Makeevka, transformată de ruși în cazarmă și depozit de armament. Rudele soldaților rămași în viață au reușit să ia legătura cu ei și au aflat amănunte înfiorătoare despre atacul din noaptea de Revelion și despre condițiile în care luptă soldații ruși, scrie Digi24.ro.

Bilanțul oficial al pierderilor de vieți omenești în urma atacului de la Makiivka, recunoscut de Moscova, este de 63 de militari. Autoritățile ruse nu au dat niciun detaliu în plus, însă informațiile vehiculate de bloggeri și corespondenți de război pro-ruși vorbesc de sute de militari care erau adăpostiți în clădirea școlii și de un depozit de muniții la subsol.

Printre soldații ruși se aflau și recruți din Samara. Guvernatorul acestei regiuni din sud-vestul Rusiei a sfătuit rudele soldaților să ia legătura cu comisariatul militar sau să sune la numărul de call center pentru a afla mai multe amănunte și a promis că îi va ajuta pe cei răniți și va sprijini familiile militarilor.

Pe un grup de comunicare al soldaților mobilizați, cineva a scris că toate „bunurile companiei au fost distruse sub dărâmături”.

Rudele soldaților din orașul Toliatti au anunțat că pe 3 ianuarie se va ține o slujbă în memoria acestora. Unii dintre supraviețuitorii de la Makeevka și-au contactat soțiile.

„Într-adevăr, sunt mulți morți. Am aflat că aproape tot ce aveau a fost lăsat acolo. Știu doar că mulți au fost sfâșiați în așa fel, încât practic nu a rămas nimic din trupurile lor. Pur și simplu ștergeau resturi de creier de pe bocanci”, a declarat soția unui soldat mobilizat.

O altă soție a spus că răniții au fost duși la spital, în regiunea Rostov, la granița cu Ucraina.

„Soțul meu mi-a scris adineaori câteva rânduri că este în viață și este bine. Au sunat mai mulți bărbați, au rămas fără nimic. Cei care au supraviețuit au rămas în șlapi. Nu au nimic: nu au lucruri, nu au medicamente, nu au bani, nu au mâncare… Pur și simplu oribil”, a declarat femeia pentru portalul rusesc independent 7×7.

Amintim că atacul a avut loc în noaptea de 1 ianuarie. Presa ucraineană scrie că în clădirea școlii profesionale din localitate staționau persoanele mobilizate.

Informația despre atac a fost confirmată și de ministrul adjunct al Informației din autoproclamata Republică Populară Donețk (DNR) Daniil Bezsonov. Pe Telegram, el a cerut să fie aduși în fața justiției cei care au decis să plaseze militarii într-o singură clădire și să nu-i disperseze în diferite locații.

Ministerul Apărării din Rusia susține că în urma atacului cu rachete asupra orașului Makeevka, situat în regiunea Donețk – ocupat în prezent de forțele Moscovei, au decedat 63 de soldați ruși. Potrivit părții ucrainene, urmare a ofensivei, 400 persoane au fost ucise și alte 300 au fost rănite.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: