Meta a eliminat o rețea de conturi false cu sute de mii de urmăritori, înainte de alegerile prezidențiale și referendum
Full Article 2 minutes read

Meta a eliminat o rețea de conturi false cu sute de mii de urmăritori, înainte de alegerile prezidențiale și referendum

Meta a anunțat că a eliminat o rețea de conturi false care încerca să influențeze electoratul vorbitor de limbă rusă din Moldova înaintea alegerilor prezidențiale programate pentru 20 octombrie 2024. Rețeaua viza să submineze guvernul de la Chișinău și să promoveze partide pro-ruse, încălcând politica Meta privind „comportamentul neautentic coordonat”.

Meta a declarat că a eliminat șapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi de Instagram pentru încălcarea politicii sale, cunoscută sub numele de „politica privind comportamentul neautentic coordonat”. Aproximativ 4.200 de conturi urmăreau una sau mai multe dintre cele 23 de pagini, iar în jur de 335.000 de conturi urmăreau unul sau mai multe dintre conturile de Instagram, a spus Meta. Compania a mai precizat că majoritatea urmăritorilor conturilor false erau din afara Moldovei, ceea ce făcea să pară că aceste conturi aveau o popularitate mai mare.

Conturile false promovau știri false prin intermediul platformelor Facebook și Instagram, dar și pe alte rețele precum Telegram și TikTok. Acestea criticau orientarea pro-UE a Moldovei și sprijineau partide pro-Rusia, inclusiv prin crearea unor pagini false care păreau a fi surse independente de știri. Majoritatea conturilor și paginilor au fost dezactivate înainte de a putea atrage audiențe masive.

Acțiunile Meta fac parte din eforturile continue de a preveni dezinformarea în contextul alegerilor și al referendumului național privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

***

Președintele Comsiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, Ben Cardin, i-a îndemnat pe Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, care deține Facebook și Instagram, și Sundar Pichai, directorul executiv al Alphabet, care deține Google, să aloce suficiente resurse pentru a aborda dezinformarea în Moldova pe platformele lor, în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional cu privire la aderarea la UE din 20 octombrie. Apelul a fost lansat în cadrul unor scrisori pe care senatorul american le-a adresat celor doi oameni de afaceri.

În scrisorile sale, senatorul Ben Cardin îi îndeamnă pe Mark Zuckerberg și Sundar Pichai să ia măsuri pentru a combate dezinformarea în Republica Moldova înaintea scrutinelor din 20 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: