Mihail Podoleak: „Partidele pro-ruse vor dispărea în toată lumea”
Full Article 3 minutes read

Mihail Podoleak: „Partidele pro-ruse vor dispărea în toată lumea”

Să ai o atitudine pro-rusă înseamnă să distrugi orice perspectivă de dezvoltare ca stat. Partidele pro-ruse sunt partide ale trecutului care vor dispărea în curând din toată lumea. Este răspunsul lui Mihail Podoleak, consilier al președintelui Ucrainei Vladimir Zelensky, la întrebarea ce s-ar întâmpla cu Republica Moldova dacă la guvernare ar veni forțe pro-ruse. Potrivit lui Podoleak, Republica Moldova are de ales între securitatea și prosperitatea pe care i-o oferă Uniunea Europeană, și teroarea și crimele pe care le oferă Federația Rusă, notează IPN.

Consilierul președintelui ucrainean s-a arătat surprins că în Republica Moldova, stat vecin cu Ucraina, mai poate fi discutată eventualitatea revenirii forțelor pro-ruse la guvernare. Potrivit lui Mihail Podoleak cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că Rusia înseamnă teroare, crime și violuri.

Este evident că Rusia înseamnă războaie, crime și provocări. Adoptarea unei poziții pro-ruse din motive economice, pentru că Rusia ar putea livra, pe o perioadă foarte scurtă de timp, resurse energetice la un preț mai mic, este ca și cum ai urca pe scaun pentru a fi mai aproape de sfoara care te va strangula, din punct de vedere politic, dar și economic. Este absolut incorect și lipsit de logică. Cred că toate disponibilitățile pro-ruse trebuie să dispară, în pofida sumelor uriașe de bani, investite de către Rusia în partidele și grupurile de lobby pro-ruse. Rusia nu va continua să existe în actuala ei versiune, iar partidele pro-ruse din alte țări vor fi mereu considerate out-sideri, și vor trezi iritare”, a spus Mihail Podoleak în cadrul unui interviu la Vocea Basarabiei.

Mihail Podoleak s-a arătat convins că după genocidul pe care-l organizează Rusia în Ucraina, nicio formațiune care promovează noțiunea de Ruskii mir” nu mai are sorți de izbândă. Consilierul ucrainean spune că toate statele lumii se dezic de relațiile amiabile cu Rusia.

Partidele pro-ruse sunt partide ale trecutului, care încet-încet vor dispărea în toată lumea. Vă dau un exemplu. Recent, președintele Serbiei, țară care pentru o lungă perioadă de timp a dus o politică orientată spre Federația Rusă, a afirmat că ei nu recunosc, categoric, Crimeea, Donețk și Lugansk, ca fiind teritorii ale Rusiei. Au o atitudine negativă vis-a-vis de războiul provocat de Rusia în Ucraina. Asta vorbește despre o schimbare radicală a poziției comunității, chiar și în rândurile elitelor politice. Să adopți, în prezent, o poziție pro-rusă, înseamnă să pui cruce pe strategia de dezvoltare. Moldova trebuie să pună, categoric, accentele. Sau Europa, care înseamnă piață europeană, nivel de trai european, garanții de securitate, sau Rusia, care poate veni, în orice moment, cu tancuri, și să vă omoare copiii, a mai spus Mihail Podoleak.

Consilierul ucrainean a oferit exemplul Estului Ucrainei care a fost considerat anterior parte a țării populată preponderent de pro-ruși, vorbitori de limbă rusă. Potrivit lui Mihail Podoleak, 1500 de orașe au fost complet distruse de bombardamentele rusești, fapt ce a năruit dorința populației de a mai adopta o atitudine pro-rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: