Militari moldoveni aflați în misiunea KFOR, răniți în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo? Precizările Chișinăului 
Full Article 2 minutes read

Militari moldoveni aflați în misiunea KFOR, răniți în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo? Precizările Chișinăului 

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a venit cu mai multe precizări urmare a informațiilor potrivit cărora militari moldoveni aflați în misiunea KFOR ar fi fost răniți în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo. Instituția a confirmat că doi militari moldoveni s-au ales cu vânătăi în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo. Ambii, potrivit Ministerului, sunt în afara oricărui pericol. 

Ministerul a precizat că „în scopul stabilizării situației din nordul regiunii Kosovo, subunitățile contingentelor din misiunea KFOR, inclusiv cel al Armatei Naționale, au fost implicate în acțiuni de control al mulțimii”.

În urma confruntărilor respective, doi militari moldoveni s-au ales cu echimoze. Ambii sunt în afara oricărui pericol, la fel ca și toți pacificatorii din contingentul moldovenesc. Militarii moldoveni au revenit în locul de dislocare permanent și își continuă misiunile conform mandatului”, se arată în declarația instituției.

Ministerul a mai menționat că „contingentul Armatei Naționale execută acțiuni specifice desfăşurate în conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU”.

Misiunea trupelor KFOR este de asigura securitatea tuturor comunităților în conformitate cu mandatul său stabilit de Rezoluția respectivă. Suntem în permanentă legătură cu militarii noştri din contingentul KFOR-18 din Kosovo. Ei îşi desfăşoară activitatea conform programului în aria de responsabilitate”, a menționat instituția de la apărare.

De precizat că în dimineața zilei de 30 mai a apărut informația că în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo au fost răniți soldații care participau la misiunea de menținere a păcii KFOR. Misiunea a raportat despre rănirea personalului militar maghiar și italian, iar Ministerul italian al Apărării susținea că printre victime se numără și trupele de menținere a păcii din Republica Moldova.

Amintim că pe 26 mai, zeci de sârbi din nordul Kosovo au încercat să îi împiedice pe primarii albanezi din Kosovo să lucreze în trei clădiri administrative municipale din nordul regiunii. Protestatarii s-au ciocnit cu poliția. În regiune au sosit forțe suplimentare KFOR. 

De menționat că misiunea KFOR activează în Kosovo din 1999. Forțele de menținere a păcii din Moldova participă la ea din 2014.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: