Ministerul Agriculturii: Recolta de fructe va fi cu până la 20% mai mică în acest an
Full Article 2 minutes read

Ministerul Agriculturii: Recolta de fructe va fi cu până la 20% mai mică în acest an

Înghețurile de primăvară au afectat până la 80% din livezile din Republica Moldova. Cel mai grav au fost afectați caișii, piersicii, cireșii și merii. Datele au fost prezentate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), într-un comunicat publicat pe 11 iunie.

Astfel, potrivit MADRM, cea mai afectată va fi recolta de caise 70-80%; piersici 50%; cireșe 40-50%; mere 25%. Conform prognozelor recolta globală de fructe în acest an va fi cu 15-20% în diminuare comparativ cu media ultimilor trei ani, inclusiv și recolta de struguri, iar recolta globală de legume va fi la nivelul ultimilor ani, cu un spor semnificativ a producției pe teren protejat, reieșind din specificul că aceste suprafețe de obicei sunt irigate.

Totodată, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a informat despre faptul că în anul agricol 2019 – 2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 415 mii ha, seceta și înghețurile de primăvară afectând circa 215 mii ha: în proporție de 25% în Nord și până la 60-80% în Centru și Sud, conform datelor oferite de direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație, iar circa 19 mii ha de terenuri puternic afectate, inclusiv – 10,3 mii ha grâu, au fost reînsămânțate.

În urma evaluării suprafețelor agricole din țară, MADRM prognozează în acest an o recoltă de grâu până la 600 mii de tone.

În cadrul ședinței a fost discutată necesitatea creării unui mecanism viabil și accesibil de asigurări în agricultură, posibilitatea eșalonării plăților pentru proiectele de susținere în agricultură, recuperarea TVA, subvenționarea dobânzilor la credite oferite de instituțiile bancare și cele non-bancare, posibilitatea de a folosi apele subterane pentru irigarea prin picurare, precum și introducerea unor abordări noi în modelele de subvenționare în agricultură.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: