facebook / Dodon Igor

Ministerul Agriculturii: Recolta de fructe va fi cu până la 20% mai mică în acest an

Înghețurile de primăvară au afectat până la 80% din livezile din Republica Moldova. Cel mai grav au fost afectați caișii, piersicii, cireșii și merii. Datele au fost prezentate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), într-un comunicat publicat pe 11 iunie.

Astfel, potrivit MADRM, cea mai afectată va fi recolta de caise 70-80%; piersici 50%; cireșe 40-50%; mere 25%. Conform prognozelor recolta globală de fructe în acest an va fi cu 15-20% în diminuare comparativ cu media ultimilor trei ani, inclusiv și recolta de struguri, iar recolta globală de legume va fi la nivelul ultimilor ani, cu un spor semnificativ a producției pe teren protejat, reieșind din specificul că aceste suprafețe de obicei sunt irigate.

Totodată, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a informat despre faptul că în anul agricol 2019 – 2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 415 mii ha, seceta și înghețurile de primăvară afectând circa 215 mii ha: în proporție de 25% în Nord și până la 60-80% în Centru și Sud, conform datelor oferite de direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație, iar circa 19 mii ha de terenuri puternic afectate, inclusiv – 10,3 mii ha grâu, au fost reînsămânțate.

În urma evaluării suprafețelor agricole din țară, MADRM prognozează în acest an o recoltă de grâu până la 600 mii de tone.

În cadrul ședinței a fost discutată necesitatea creării unui mecanism viabil și accesibil de asigurări în agricultură, posibilitatea eșalonării plăților pentru proiectele de susținere în agricultură, recuperarea TVA, subvenționarea dobânzilor la credite oferite de instituțiile bancare și cele non-bancare, posibilitatea de a folosi apele subterane pentru irigarea prin picurare, precum și introducerea unor abordări noi în modelele de subvenționare în agricultură.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Undă verde de la CEC: 25 din 66 de partide pot participa la parlamentare. PCRM și formațiuni afiliate lui Șor rămân, deocamdată, pe dinafară

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat lista partidelor politice care au dreptul să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie, în baza informațiilor furnizate de Agenția Servicii Publice (ASP). Potrivit CEC, 25 de formațiuni politice întrunesc condițiile legale necesare pentru a intra în cursa electorală. Printre acestea se numără și Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, precum și Partidul „Moldova Mare”, fondat de fosta procuroare Victoria Furtună. Pe de altă parte, partidele „Șansă” și „Renaștere”, membre ale blocului „Victorie”, afiliat fugarului Ilan Șor, nu se regăsesc pe lista publicată de CEC.

Totodată, în lista partidelor eligibile se numără și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), lidera căruia, Arina Spătaru, a lucrat sub acoperire în anchetarea unui dosar penal împotriva lui Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

CEC precizează din cele 66 de partide politice înregistrate oficial în Registrul de stat al persoanelor juridice, doar 25 au prezentat documentația necesară, întrunind astfel criteriile legale pentru participare la alegeri.

Este vorba despre următoarele partide:

Totodată, solicitările altor 14 partide sunt în proces de examinare la ASP, printre aceste formațiuni se numără și Partidul Comuniștilor, Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Liberal, dar și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare.

În cazul a trei partide — Partidul Politic „Șansă”, Partidul Politic „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” și Partidul Politic „Renaștere” — CEC menționează existența unor litigii pe rol în instanțele de judecată privind limitarea activității sau dizolvarea acestora.

„Comisia a considerat judicios de a include și aceste 14 partide în lista partidelor politice care au dreptul de a participa la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 cu rezerva revocării dreptului dat în situația neemiterii  de către Agenția Servicii Publice a actului administrativ individual favorabil și/sau, emiterii deciziei judecătorești executorii privind dizolvarea/limitarea activității partidelor politice“, se menționează în comunicatul CEC.

Lista partidelor ale căror solicitări sunt în curs de examinare la ASP:

***

Anterior, Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Justiției ca partidul politic „Șansă” să fie dizolvat. Mai exact, ca Ministerul să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării unei astfel de hotărâri. Un demers în acest sens a fost semnat pe 6 februarie 2025 de către președinta CEC Angelica Caraman. Comisia a atestat „un comportament continuu vicios al entității politice în cauză de sfidare a obligațiunilor sale, manifestată atât prin inacțiune continuă de neprezentare a declarațiilor donatorilor în original, precum și neprezentarea listei membrilor de partid, blocând astfel procedura administrativă de efectuare a controalelor financiare aferente”. „Echipa partidului „Șansă” din 2023 este supusă represiunilor politice”, a reacționat liderul „Șansă” Alexei Lungu.

De asemenea, CEC a sesizat Ministerul Justiției pentru a limita activitatea „Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei” și Partidului Socialist din Moldova timp de șase luni, pentru aceiași abatere. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: